„Troitele, simbol al Invierii”

„Troitele, simbol al Invierii”

0 195

Vineri, 06 iunie 2008, la Mansarda „Casei Baiulescu” din Brasov, incepand cu orele 13,00 va avea loc lansarea volumului „Troitele – simbol al invierii” de Eugen Moga. Evenimentul va fi prezentat de artistul brasovean Gabriel Stan, de directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Brasov, George Mitran, si de Daniel Nazare. Lucrarea cuprinde peste 80 de troite din Brasov, adevarate marturii istorice, strans legate de traditia acestor meleaguri, si sunt insotite de o scurta prezentare. Cartea este de fapt un documentar in imagini, „inventariind grafic” troitele din Schei, dar si din Cetatea Brasovului, autorul incercand sa reconstituie atmosfera de odinioara. Multe troite au disparut sau si-au schimbat locul. Altele noi au fost ridicate in ultima perioada. Dar traditia „Crucilor din Schei” s-a pastrat dainuind pana in zilele noastre. Unul din scopurile editarii acestei lucrari a fost pentr a „pastra ceea ce mai poate fi salvat de la uitare”, asa cum spune insusi autorul lucrarii.
„Troitele definesc si consolideaza statutul social al spiritualitatii nationale. De aceea, consider ca o lucrare referitoare la aceste adevarate monumente sacre trebuie sa poarte responsabilitatea informatiilor pe care le contine. Fiecare troita are povestea ei. Despre felul cum au fost depistate sau despre felul cum am obtinut informatii pentru reconstituirea lor, uneori din fragmente disparate, despre datarea lor, dar si despre denumirea lor perpetuata in decursul anilor se poate scrie un adevarat roman”, spune autorul Eugen Moga.

Prima troita din lemn
Troitele din Brasov sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, prima troita de lemn fiind ridicata in anul 1292. De-a lungul timpului, numarul acestora a crescut, ajungand la 89. Se pare ca sunt mult mai multe, dar clasificarea lor in functie de cruce sau cruce acoperita reduce numarul acestora la 89. Despre ele, au existat multe marturii, iar traditia crucilor din scheii Brasovului s-a purtat pana in zilele noastre. Ele au transmis un mesaj din cetate si au tinut loc de adunare si popas de inchinaciune pentru romanii din cel mai vechi cartier al Brasovului.

Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.