Rusaliile

Rusaliile

0 166

Se mai numeste Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh, numita in popor si Duminica mare. Ea cade totdeauna la 10 zile dupa Inaltare sau la 50 de zile dupa Pasti. Rusaliile sunt cea mai veche sarbatoare crestina impreuna cu cea a Pastilor, fiind praznuita inca din vremea Sfintilor Apostoli, ca o increstinare a sarbatorii iudaice corespunzatoare. Nu numai ca vechime, ci si ca importanta, sarbatoarea Rusaliilor vine indata dupa Pasti.
Se impodobesc casele, in semn de bucurie, cu flori si ramuri verzi, indeosebi de nuc sau de tei.
In biserici se aduc si azi frunze verzi de tei sau de nuc, care se binecuvinteaza si se impart credinciosilor, simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, Care S-a pogorat peste Sfintii Apostoli.
De Rusalii aniversam importanta venirii Duhului Sfant pentru formarea Bisericii, pentru nasterea noastra din nou si pentru imputernicirea noastra sa vestim Evanghelia. Ca sa se fereasca de duhurile rele, oamenii isi impodobesc locuintele cu leustean, frunze de nuc, tei, usturoi, dar incearca si sa imbuneze spiritele mortilor cu ofrandele specifice, pe care le ofera in Sambata Mosilor, nimita si Mosii de vara, ce precede sarbatoarea Rusaliilor.
La Mosii de Vara, femeile dau de pomana vase din lemn sau de lut, odinioara, astazi farvurii pline cu vin, apa, lapte, cu mancare gatita, alaturi de care se pun paine, flori si lumanari aprinse. Vasele se impodobesc cu flori si cirese, asa ca Mosii de Vara mai s?nt cunoscuti si ca Mosii Cireselor. In vechime, cofele care se dadeau de pomana erau umplute cu apa de la fantana sau de izvor. Cand cofele erau umplute cu apa, pe ghizdurile fantanii ori langa izvor se lasa cate un ban, ca plata pentru apa si pentru ca pomana sa fie primita.
M.P.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.