Bunloc si Rauloc in istoria Brasovului

Bunloc si Rauloc in istoria Brasovului

0 190

Un tanar medic brasovean este pasionat de arheologie. Atat de mare este patima doctorului pentru pietre incrustate de trecerea vremii, marturisind despre alte vremuri, incat isi petrece fiecare clipa libera in natura. Peregrinarile medicului Vlad Totoianu prin imprejurimile Brasovului n-au ramas, insa, fara rezultat. Pasionatul cautator a dat la iveala vestigii impresionante, foarte utile pentru reinterpretarea istoriei acestor locuri. La Pietrele lui Solomon a descoperit o inscriptie in chirilica; a scos la iveala o asezare fortificata in Piatra Corbului si un zid de creasta in M-tii Poienii Brasovului. Cuptoarele de redus minereu pe Valea Sticlariei din Poiana Brasov, o asezare fortificata in Darste si una la Izvoarele Durbavului in Sacele, o alta cetate la Timisul de Sus sunt tot atatea fragmente de istorie scoase la lumina de Vald Totoianu.
Ceea ce poate parea la o privire distrata o pasiune gratuita, nesustinuta de competente istorice, este contrazis de receptarea de care s-au bucurat descoperirile medicului-arheolog in randul mediilor arheologice de prestigiu din tara. Specialistii de la Facultatile de Istorie din Cluj-Napoca si Alba Iulia au luat foarte in serios semnalarile lui Totoianu despre siturile descoperite. S-au deplasat la Brasov, de unde au prelevat probe in vederea datarii si autentificarii. S-au facut sapaturi, cu avizul Comisiei Nationale de Arheologie, iar vestigiile de la Brasov au fost chiar inscrise in Arhiva Nationala a Romaniei. Desi nu s-au pus de acord asupra vechimii resturilor de fortificatii descoperite la Brasov, arheologii ardeleni sunt in consens cand afirma ca este vorba despre marturii inestimabile ale istoriei acestor locuri.
Pe cat de viu este interesul istoricilor titrati din tara pentru descoperirile medicului-arheolog, pe atat de mare este apatia autoritatilor brasovene pentru subiectul Totoianu. Directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov, istoricul Radu Stefanescu, care ar fi trebuit sa fie primul interesat de cercetarea siturilor aduse la lumina la Brasov, il ignora cu desavarsire pe Totoianu. Cand totusi catadicseste sa vorbeasca despre el, il eticheteaza drept impostor.
Pentru scrutarea istoriei acestor meleaguri, imprejurimile Brasovului se dovedesc un bun loc. Chiar Bunloc. In timp ce Muzeul de Istorie al urbei se arata a fi o locatie prea locuita de orgoliile si invidiile stupide ale directorului sau. Pentru arheologi amatori de genul lui Totoianu, un loc rau. Chiar Rauloc.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.