Romania vinde hidrocentrale

Romania vinde hidrocentrale

0 155

Compania norvegiana Statkraft urmareste realizarea unor investitii in producerea de electricitate pe piata din sud-estul Europei, analizand posibilitatea de a achizitiona capacitati mari de generare a energiei din surse hidrologice in Romania, a declarat, saptamana trecuta, directorul diviziei de trading a companiei, Stefan-Jorg Gobel, in cadrul conferintei internationale „Trading Energy – Central and South-Eastern Europe”.
”Analizam posibilitatile de a investi pe piata de energie din sud-estul Europei. In Romania, suntem interesati de achizitia unor hidrocentrale de capacitate mare”, a spus oficialul Statkraft.
Potrivit acestuia, existe sanse minime pentru construirea de la zero a unor hidrocentrale mari in Romania.
”Cea mai mare parte din locatiile optime pentru o hidrocentrala mare au fost deja folosite. Insa, in cazul in care Hidroelectrica va scoate la vanzare astfel de capacitati, vom fi interesati de achizitionarea si retehnologizarea lor”, a precizat Gobel.
Intrebat daca Statkraft este interesata sa cumpere microhidrocentrale din pachetele scoase la licitatie de Hidroelectrica, oficialul a afirmat ca interesul companiei se axeaza pe activele mari.
De asemenea, acesta a aratat ca Statkraft ar fi interesata si de productia de energie pe baza de gaz, fara a oferi detalii suplimentare in acest sens.
”Nu avem inca un proiect concret pentru aceasta regiune, insa piata din Romania are multe avantaje in fata celorlalte pentru un trader de energie, prin existenta unui reglementator si a unei piete spot lichide”, a subliniat Gobel.
Statkraft este prezenta pe piata din Romania de anul trecut, cand a deschis un birou la Bucuresti, specializat in tranzactiile cu energie pe piata concurentiala.
”Tranzactionam energie in Romania prin intermediul pietei centralizate a contractelor bilaterale. Diferenta dintre Romania si alte tari, din acest punct de vedere, este ca pe multe piete din restul Europei achizitionam si vindem energie prin negociere directa. Am inteles care au fost motivele pentru care au fost initiate astfel de reguli in Romania, precum cea privind tranzactionarea energiei doar pe bursa, insa o astfel de platforma provoaca intarzieri in tranzactii, ceea ce ne ingreuneaza afacerile”, a aratat Gobel.
Statkraft este detinuta in proportie de 100 la suta de statul norvegian si detine capacitati de productie a energiei din surse eoliene, hidrologice si pe baza de gaz in Germania si Norvegia.
Romania a mai incercat sa vanda o parte din hidrocentralele demarate in anii ’70-’80 fara a avea succes.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.