Sanzienele (Galium Verum)
Este o planta erbacee, perena care are tulpina pana la 1m si este impodobita cu flori marunte, galben-aurii, dispuse in mici ciorchini, ca florile de liliac. Are un miros patrunzator asemanator cu cel al mierii, fiecare din ele avand patru petale, motiv pentru care se spune ca aceasta planta este binecuvantata de Dumnezeu, deoarece fiecare floare poarta cu ea semnul Sfintei Cruci.
Sanzienele galbene – sunt plante care prefera locurile deschise, insorite si ceva mai uscate, fiind intalnita cu predilectie in zonele deluroase, desi poate fi gasita din campie pana in zona montana. Cresc in fanete, pe coastele batute de soare si pe culmile calcaroase din intreaga tara.
Sunt cunoscute si sub alte nume ca :dragaica, floarea lui Santion, inchegatoare, sanjuane etc. Florile de sanziene: cele mai bune sunt cele recoltata de ziua lor, 24 Iunie. Se spune ca atunci planta e inflorita, ajunsa la maturitate si are puterea tamaduitoare cea mai mare.
Sunt doua feluri de sanziene:
• cu floricele mici galbene care miroase puternic a miere
• cu floricele albe care creste mai mult pe langa tufe, avand tendinta sa se catere pe alte plante.
In diferite zona ale tarii noastre, sanzienele se folosesc in tratarea diferitelor afectiuni :
– in Oltenia este folosita contra herniei si a afectiunilor febrile
– in Transilvania,contra reumatismului
– in Zona Fagarasului – la hepatita si boli nervoase
– in Moldova – contra bolilor de piele si cele venerice
– in Nasaud – contra reumatismului.
1. Parti utile : partile aeriene ale plantei in timpul infloritului (mai-august), taindu-se la 3-5 cm deasupra solului. Se usuca la umbra, in strat subtire. Se intorc zilnic.
2. Utilizari terapeutice : sanziene se dovedesc eficiente in multe bolica:
Uz intern :
• Digestive (icter, calculoza biliara, curatirea ficatului si a pancreasului de toxine, diaree, enterite, enterocolite);
• Renale-genitale (calculoza renala cu eliminarea nisipului si a deseurilor toxice din rinichi si vezica urinara, edeme renale, cistite, tulburari de menopauza isi afectiuni ale uterului)
• Sistemului nervos (nevroze, epilepsie, isterie, insomnie, vertij, stari de oboseala isi epuizare);
• Tumorilor ganglionare, noduli tiroidieni, afectiuni ale glandelor tiroide isi ale coardelor vocal
• Metabolism (obezitate, anemie).
Ux extern :
• Afectiuni cutanate (rani, furuncule, pecingine, ulceratii, erizipel, eczeme zemuinde, raie, acnee, psoriazis isi alte eruptii tegumentare);
• Boli dermatice canceroase (plagi maligne pe piele, limba isi laringe)
• Reumatism si artroze.
3. Preparate :
• Infuzie -1 lingurita planta uscata la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza 2 minute acoperit isi se beau 2-3 cani pe zi, cu exceptia cancerului la limba si laringe, la care se beau 4-6 cani pe zi
• Macerat la rece- 4-6 linguri rase de planta uscata si maruntita la 1 litru apa. Se lasa la temperatura camerei timp de 8 ore, se strecoara si se consuma timp de 2-4 ore, ca tratament in bolile tiroidiene, hipertiroidie, epilepsie si boli nervoase, intr-o cura de minim 3 luni.
• Tinctura-se obtine din sanzienele galbene uscate se macina cu rasnita de cafea pana se obtine o pulbere. Se pun 20 de linguri de pulbere proaspat macinata intr-un litru de alcool de 50 grade, se lasa la macerat 12-14 zile, agitandu-se zilnic vasul in care sunt puse. In final, se stoarce, se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare. Se beau cate 1-2 lingurite de 3-4 ori pe zi, cu diluare in apa, avand efecte bune contra cistitei, uretritei, nefritei isi a litiazei renale;
• Pulbere din flori uscate, macinate fin isi cernute din care se ia cate 1 lingurita de 3 ori pe zi sau se tine sub limba timp de 10-15 minute, la copiii sub 12 ani, doza fiind redusa la jumatate.
• Alifia de sanziene, dar si din alte flori (galbenele) se prepara la fel, astfel : ½ kg untura de porc fara sare (prima untura scursa cand slanina este neprajita), se pune pe foc sa se inferbinte. Se pun florile de sanziene taiate marunt, aproximativ 1-2 pumni si se adauga 25 g ceara de albine, se amesteca cu o lingura din lemn pana se coloreaza in maroniu, apoi se ia de pe foc si se lasa la macerat pana a doua zi, cand se incalzeste usor si se strecoara cu un tifon dublu. Se pastreaza la frigider, in cutii sau borcane. Pentru cei care nu pot sa o prepare in casa, se gaseste gata preparata in magazinele de plante si farmacii.
4.Alte utilizari :
• Colorant natural din varfuri florale pentru branzeturile carora le dau coloarea galbena-portocalie
• Surogat de cafea din fructele si radacinile de sanziene galbene, cu miros isi gust de cafea, care pot inlocui cicoarea.
• Cosmetica-infrumusetarea pielii la persoane cu ten uscat, folosind baia generala cu flori de sanziene urmata de un masaj cu unguent de sanziene.
M.P.