Romania in topul celor mai vulnerabile economii

Romania in topul celor mai vulnerabile economii

0 164

Romania ocupa locul 11, la egalitate cu Egiptul, intr-un top al celor mai vulnerabile 16 economii emergente la socurile inflationiste realizat de agentia de evaluare financiara Fitch, dar are un grad de risc mai mic decat alte tari europene, precum Ucraina, Bulgaria, Letonia sau Lituania.
Jamaica ocupa prima pozitie in clasamentul celor mai vulnerabile state emergente, fiind urmata de Ucraina, Kazahstan si Bulgaria, potrivit unui raport al Fitch, care analizeaza evolutia economiilor emergente.
Totusi, Romania este mai vulnerabila la socurile emergente decat Kenya, Republica Moldova si Estonia. Rata anuala a inflatiei in Romania s-a plasat, in luna martie, la 8,63%, maximul din ultimii doi ani, dar s-a redus in mai la 8,46%. Totusi, multi analisti anticipeaza ca inflatia va atinge un maxim in luna iulie, cand vor intra in vigoare majorari ale preturilor la gaze naturale si energie.
Fitch Ratings considera ca perspectiva economiei si sectorul de creditare al pietelor emergente se deterioreaza, in principal din cauza accelerarii rapide a inflatiei.
„Principalul pericol pentru stabilitatea financiara si macroeconomica este in multe state emergente accelerarea inflatiei, mai degraba decat consecintele limitarii creditarii la nivel global”, a declarat David Riley, director operational al grupului pentru state suverne din cadrul Fitch.
Fitch a revizuit, in luna ianuarie, in scadere, de la „stabil” la „negativ”, perspectiva ratingurilor acordate Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala. Calificativele au fost reafirmate la „BBB”, pentru datoriile pe termen lung in valuta, si la „BBB plus”, pentru cele in lei.
Totusi, Fitch mentioneaza ca exista putine indicii, in Romania si Bulgaria, referitoare la o incetinire a activitatii economice si a extinderii creditarii, dar si privind o corectie a dezechilibrelor macroeconomice.
Agentia previzioneaza ca pietele emergente vor inregistra un ritm de crestere economica de 6,2% in acest an, comparativ cu nivelul de 7,2% inregistrat in 2007.
Fitch anticipeaza un declin de aproape 30% al intrarilor nete de capital in economiile emergente in acest an. Rezervele semnificative de monede straine ar trebui sa protejeze majoritatea tarilor emergente de dificultatile de obtinere a finantarii externe, in timp ce unele dintre statele cu cele mai mari deficite de cont curent, precum Bulgaria, Letonia, Romania, Lituania si Turcia, vor continua sa atraga investitii straine directe semnificative, care reprezinta cea mai stabila sursa de finantare externa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.