FMI a plecat – atentionarile raman

FMI a plecat – atentionarile raman

0 155

FMI recomanda autoritatilor romane rezistenta in fata presiunilor de crestere a cheltuielilor sociale

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au recomandat autoritatilor romane, in cadrul consultarilor incheiate la 25 iunie, sa reziste in fata presiunilor de crestere a cheltuielilor sociale sau de reducere a impozitelor, in contextul alegerilor parlamentare din toamna.

”Directorii FMI au subliniat importanta mentinerii unei discipline salariale in sectorul public si a rezistentei in fata presiunilor de crestere a cheltuielilor sociale sau de reducere a taxelor in vederea viitoarelor alegeri parlamentare”, precizeaza raportul FMI elaborat in urma incheierii consultarilor anuale dintre cele doua parti pe marginea evolutiilor economiei romanesti (Articolul IV).

Specialistii institutiei financiare internationale au recomandat relansarea eforturilor in ceea ce priveste reformele structurale in vederea majorarii veniturilor pe cap de locuitor pana la niveluri comparabile cu cele din UE. Interesul investitorilor straini pentru Romania ramane crescut dar amenintarea unor blocaje structurale trebuie avuta in vedere pentru mentinerea si extinderea acestor investitii, avertizeaza reprezentantii FMI.

Acestia arata ca este nevoie de actiuni sporite pentru cresterea eficientei energetice, dezvoltarea infrastructurii, liberalizarea pietei muncii si consolidarea sistemului judiciar.

In plus, FMI a solicitat o consolidare a institutiilor fiscale si o politica fiscala orientata mai mult pe termen mediu pentru cresterea eficientei cheltuielilor publice.

”Un cadru fiscal pe termen mediu va intari capacitatea Romaniei de absorbtie a fondurilor de la Uniunea Europeana. Directorii FMI considera ca imbunatatirea culturii bugetare va necesita o expertiza fiscala sporita la toate nivelurile guvernamentale, modificand bugetul si procedurile actuale orientate pe termen scurt”, mentioneaza raportul institutiei.

Principala provocare a autoritatilor romane in perioada urmatoare este intarirea politicilor economice si intensificarea reformelor structurale pentru sustinerea convergentei catre standardele Uniunii Europene si consecvent cu tinta de adoptare a euro pana in 2014, arata expertii Fondului Monetar International.

Potrivit raportului specialistilor FMI, aceste obiective solicita un echilibru mai bun intre politicile monetare si cele fiscale.

Directorii FMI au aratat ca sustin un deficit bugetar de aproximativ 1,5 la suta din PIB pentru acest an, in conditiile in care tinta de deficit a autoritatilor este de 2,3 la suta din PIB.

Pe de alta parte, expertii FMI au salutat cresterea puternica a economiei romanesti in 2007 si prima parte din 2008, scaderea somajului si mentinerea competitivitatii externe, pe fondul cresterii exporturilor si al castigarii de cote de piata la export.

”Aceste evolutii pozitive au contribuit la o crestere impresionanta a venitului pe cap de locuitor. In acelasi timp, directorii au observat ca fluxurile semnificative de capital generate de aderarea Romaniei la UE, alaturi de politicile fiscale prociclice, au contribuit la cresterea semnificativa a cererii interne si a creditarii. Deficitul de cont curent a crescut pana la nivele nesustenabile”, se precizeaza in documentul FMI.

Potrivit institutiei financiare internationale, Romania va inregistra, in acest an, o crestere economica de 6,8 la suta, urmata de un avans de 5,8 la suta in 2009. Anul trecut, PIB a crescut cu 6 la suta. Prognoza de crestere a autoritatilor de la Bucuresti este de 6,5 la suta, dar ar putea fi revizuita in urcare cu un procent daca se va mentine un an agricol bun.

Deficitul fiscal este estimat de FMI la 2,1 la suta din PIB, urmand ca anul viitor sa creasca la 2,9 la suta din PIB. Veniturile fiscale in acest an sunt estimate la 34,7 la suta din PIB iar cheltuielile la 36,8 la suta. Anul viitor, veniturile bugetului consolidat ar putea creste la 35,2 la suta din PIB iar cheltuielile la 38,2 la suta.

Rata somajului estimata pentru 2008 este de 0,9 la suta, urmand ca anul viitor sa scada la 0,6 la suta.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.