Vilele din Parcul National “Piatra Craiului”
Este cunoscut faptul ca zona Pietrei Craiului este declarata parc national si de aceea guverneaza acolo legi speciale pentru protejarea atat a faunei, dar mai ales a florei din acea zona, unele plante fiind unicat in Europa. De aceea acest parc national a fost pus sub tutela Academiei Nationale a Romaniei.
Cu toate acestea au aparut pe acolo o serie de vile, mai mari sau mai mici, care, inafara faptului ca sunt plasate pe locurile obisnuite anumitor plante, contravin si normelor arhitecturale impuse de Academie.
Din cele circa 60 de vile construite deja, jumatate nu au aprobarea Academiei, aflandu-se, deci, in ilegalitate, chiar daca unii motiveaza ca, la vremea construirii lor, acest parc national nu intrase inca sub tutela mai sus amintita.
Dar si pana atunci au existat reglementari si legi care limitau constructiile in zona, fapt semnalat, de-a lungul anilor, de mass-medialocala si centrala si de cei de la Protectia Mediului, dar fara vreun rezultat concret, inafara unor amenzi parlite in cadrul legilor fara vlaga.
Dupa cum trebuie sa se stie, construirea unei vile in acea zona necesita atat avizul Academiei Romane, cat si respectarea unei anumite arhitectonici.
Astfel, constructiile trebuiesc facute din lemn sau, in mod exceptional, din caramida clasica, nu se permite sa aiba mai mult de un etaj, iar la acoperis este interzis orice material inafara de sindrila – din aceea de lemn, nu imitatii din alte materiale.
In plus ferestrele trebuie sa aiba si ele geamuri clasice, nu termopan, si sa fie oblonite cu obloane din lemn, cum sunt cabanele sau casele de tara de la munte.
Intrebate fiind ce au de gand sa intreprinda in sensul respectarii legii, autoritatile locale zarnestene au cam ridicat din umeri, incercand un zambet nevinovat, cu toate ca legea prevede amendare – in prima faza, cand se incepe constructia – si apoi obligarea la demolare.
Dar cine sa indrazneasca asemenea masuri, cand vilele apartin unor postrevolutionari cu “legitimatii de smecheri”, chiar daca legea, in teorie, este aceeasi pentru toti? E adevarat ca intr-o vreme se inaintase serios in ideea unei afaceri, o cariera de piatra care ar fi distrus mare parte din farmecul zonei, la fel cum este adevarat ca acelasi farmec ar fi sporit daca se reusea in primul de catre CL Zarnesti, sa se sprijine infiintarea unui proiect uitat „Carnivorele mari din Carpati”!!
Ar fi cazul ca autoritatile sa intervina macar acum,in ceasul al 13 lea, cel putin pentru stoparea fenomenului, pentru a se pastra cat mai intacta relatia om – natura, spre binele ambelor parti.
Dan Bota