Politia ne avertizeaza
Statisticile politiei arata ca, in ultima vreme, s-au inmultit furturile din locuinte in mod alarmant. Se inregistreaza tot mai multe reclamatii, politistii facand cu greu fata acestora.
Ce este de remarcat e faptul ca hotii actioneaza tot mai indraznet, in toiul zilei, speculand orice moment propice.
Astfel, hotii urmaresc obiceiurile celor pe care ii cred mai instariti si abia dupa aceea actioneaza la momentul potrivit. Ei studiaza terenul, persoanele – orele cand pleaca si cand vin – felul cum sunt imbracati si ce au pe degete damele, daca au masina si ce marca, in general modul de viata al acestora, lund, de multe ori, informatii si de la vecini, sub diferite motive.
Dupa care actioneaza, in plina zi si in plina cunostinta de cauza, se poate spune, folosind, in scopul deschiderii usii de la intrare, asa-zisele “pontoarce”, un fel de chei universale, sau chiar fortand broastele Yale.
Hotii nu se dau in laturi nici sa intre pe geamuri si gemulete gasite, mai ales acuma, vara, deschise, luand de unde intra tot ce este mai de valoare si mai usor de transportat, cum ar fi electronice, electrocasnice, bijuterii si bani.Pentru prevenirea acestor acte Politia Brasov recomanda:
“Nu lasati ferestrele deschise atunci cand plecati de acasa. Tineti in permanenta usile de acces incuiate si asigurati-le cu incuietori suplimentare. Interziceti persoanelor straine accesul in locuinta, indiferent de motivul invocat. Stabiliti cu vecinii un sistem de suprveghere a locuintei, atunci cand lipsiti mai mult de la domiciliu. Nu lasati bilete in usi sau porti, care sa indice hotilor ca nu este nimeni acasa. Anuntati cea mai apropiata unitate de politie sau la 112 cand in imobil sau in curtea vecinului sesizati prezenta unor persoane suspecte.”
Sfaturi pe care este bine sa le urmam cu totii, caci “a preveni este mai usor decat a vindeca”, in cazul de fata, de a prinde hotii si a recupera bunurile furate.
Dan Bota