Circovii de vara

Circovii de vara

0 176

Circovii de vara este o sarbatoare cunoscuta in satele din Oltenia, Muntenia si Moldova si are loc timp de trei zile intre 15-17 iulie sau 16-18 iulie (data difera in functie de regiune). De fapt, sarbatoarea marcheaza in Calendarul Popular mijlocul Verii Pastorale – care incepe la Sangiorz (Sf. Gheorghe – 23 aprilie) si se incheie la Samedru (Sf. Dumitru – 26 octombrie) si impreuna cu Circovii de Iarna, adica miezul Iernii Pastorale (26 octombrie – 23 aprilie), imparte anul agrar si pastoral in doua anotimpuri egale ca numar de zile. Sarbatoarea Circovilor de vara este inchinata unor forte demonice care aduce numai nenorociri: boli ale oamenilor si vitelor, grindina care distruge recoltele, lupi care mananca vitele, incendii violente. Ea impune de fapt interdictii severe de munca, fiind admisa doar culegerea pelinului si pelinitei, cu care se faceau leacuri si farmece, iar din tulpine – maturi.

Trei zile de sarbatoare
Primul dintre circovi este Ciurica. Numele se pare ca are ca punct de plecare expresia veche „a ciurui in bataie”. De altfel, cei care sunt batuti in aceasta zi vor fi batuti tot anul. Suflet bun, Ciurica ii apara insa de bataie pe cei mai slabi. Femeile devin acum mult mai puternice decat barbatii, putand chiar sa-i bata, cu o singura conditie. Ele trebuie sa cladeasca, pana seara, un cuptor (un test) si primul lucru pe care-l vor coace sa fie o turta pe care o vor manca impreuna cu familia. Tot acum femeile nu au voie sa lucreze nimic, nici sa imprumute lucruri sau sa faca curat. In caz contrar, asupra lor se vor abate boli grave (ciuma sau varsat), iar vitele vor fi mancate de lupi.
In a doua zi de Circovi sunt reluate unele dintre activitatile casnice, dar pana la pranz. Totusi nu e bine sa cosi, sa te piepteni sau sa te speli pe cap. Este ziua in care se pot scoate ceapa si usturoiul din pamant, altfel vor putrezi si nu vei mai avea cu ce sa te aperi de duhurile rele din ziua Sfantului Andrei.
Femeile insarcinate respecta cu strasnicie a treia zi de Circovi pentru a nu da nastere unor copii pociti sau bolnavi. Pentru ca este mare pericol de trasnete, nu este indicat sa aduni in curte lemne. Foarfecele se inchide intr-un sertar si se mai scoate abia a doua zi pentru ca folosirea lui atrage dupa sine o multime de nenorociri. Pelinul este la mare pret, fiind un leac eficient impotriva bolilor, alunga puricii, iar zeama de pelin subtiaza si improspateaza pielea obrazului. La sate, de Circovi se dau de pomana paine si miere. Si tot mierea, simpla sau ca ingredient in prajituri si torturi, nu trebuie sa lipseasca de pe masa in aceasta zi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.