Un om fantastic (201)
20.
Thomas Lieven statu aproape un an in preventie – un an salbatic in evenimente, care a adus cu sine cea mai torida vara din ultima suta de ani, desfiintarea rationalizarii alimentelor si, pe 28 iunie, izbucnirea razboiului din Coreea, razboi ce a dezlantuit in intreaga Europa o adevarata psihoza de acaparare a produselor alimentare.
A Doua Mare Camera Corectionala a Curtii landului Frankfurt il condamna pe Thomas, pe 19 septembrie 1950, la trei ani si jumatate detentie. In expunerea de motive a sentintei judecatorul mentiona: in cazul acuzatului Lieven am tinut cont de sinceritatea sa si de caracterul sau deschis. Completul de judecata s-a convins ca doar motive de ordin psihologic, motive care scapa Curtii, l-au determinat pe acuzatla actiunile sale reprobabile. Judecatorul concluziona:
“Acest foarte inteligent si foarte cultivat om nu este tipul obisnuit al infractorului …”
Judecatorul nu gasi insa pentru celalalt acuzat, bancherul hamburghez Walter Pretorius, aceleasi cuvinte ingaduitoare. Acesta fu condamnat la patru ani detentie. Banca sa fu declarata falimentara. Asociatia Germana de Control Bancar sterse din evidentele sale numele Walter Pretorius, interzicandu-i pentru totdeauna exercitarea profesiei de bancher.
Doua lucruri cauyara picanteria procesului.
Cu toate ca, dupa cum stim, cei doi acuyati erau vechi cunostinte, in fata instantei se comportara ca doi straini.
A doua picanterie a constat in faptul ca presedintele Curtii hotari, chiar din prima yi, ca procesul sa se desfasoare cu usile inchise, deoarece acuzatul Lieven se aratase dispus sa explice in detaliu trucul cu care obtinuse aprobarea de a folosi acele Sperrmark. Astfel presa nu avu acces la dezbateri, asa ca Thomas fu scutit de publicitatea de care se temea gratie ‘legaturilor’ sale cu diferitele servicii secrete.
Thomas isi atinsese intr-un anume sens scopul: Walter Pretorius, alias Robert E.Marlock, era ruinat pe veci. In fata instantei aparuse tremurand de frica si cu nervii la pamant.
Cei doi acuzati nu schimbara nicio vorba in timpul procesului. Ascultara in tacere sentinta. Dupa care Thomas privi zambind spre fostul sau companion. Iar Robert E Marlock intoarse capul, neputand suporta acest zambet ,,,
Marlock fu inchis in penitenciarul Frankfurt – Hammelgasse. Thomas reusi sa obtina transferul la penitenciarul Duesseldorf. Prietenul sau Bastian – acuma cu domiciliul in Duesseldorf, Cecilien-Allee – avu grija, prin pachete uriase, ca lui Thomas sa nu-I lipseasca nimic din bunurile lumesti necesare unui trai indestulat. Cand Thomas incepu sa se plictiseasca PESTE MASURA, se apuca sa intocmeasca un dictionar de expresii folosite in parnaie. Extragem din acest lexicon, in ordine alfabetica, dintre sutele de expresii, doar cateva, spre stiinta unor prezumtivi interesati:
ABORDAJ: furtul comis asupra unui om beat pe care te faci ca il ajuti sa ajunga acasa.
ACARETURI: tot ce are si tot ce poate pune la bataie drept miza un parnaias la jocurile de noroc sau alte afaceri intre detinuti.
APARATE: zaruri
CANTATUL LA PIAN: luarea amprentelor
COROANA DE TRANDAFIRI: o legatura de speracle sau chei potrivite pentru spargeri. O asemenea cheie universala prin suprapunerea unei lame de metal special pilite se cheama pontoarca.
FETITA: un detinut care accepta, de obicei contra avantaje, contact oral sau anal cu alti detinuti.
FICATELUL: asistentul cabinetului medical, ales dintre detinuti.
JET sau SIFON: detinut care ii spioneaza pe ceilalti, dupa care ii denunta.
NATAN JURISTUL: detinut cu vaste cunostinte juridice dobandite de-a lungul anilor de puscarie.
PANACOT: hot de buzunare
PESA: moneda de 5
PIATA: perchezitie facuta periodic detinutilor si camerei in care stau acestia
SARAMURA: rezultatul sub asteptari al unei spargeri
VISATOR SAU BOSCHETAR: condamnat pana la un an sau la detentie contraventionala.
(va urma)
Dan Bota