Planta Arnica din Apuseni – cautata in toata Europa
O planta medicinala din muntii Apuseni, “anonima” in Romania, este studiata cu interes de zecile de cercetatori straini care vin aici
Arnica Montana este o planta medicinala inrudita cu musetelul si este inca necunoscuta in Romania, asemanatoare florii-soarelui. Aceasta creste in cateva zone din tara, insa, in Apuseni, ea a devenit obiectul mai multor proiecte internationale.
Disparuta de mult din aproape toate tarile Europei Occidentale, ea a fost ignorata pana de curand de romani, oameni simpli sau cercetatori, si este favorita zecilor de oameni de stiinta straini care au trecut prin Apuseni.
Motii adunau florile, insa pana la fabricarea produsului final – ulei sau tincturi – lantul economic era lung. Tocmai de aceea a aparut “Proiectul Apuseni”, in urma caruia arnica a inceput sa fie valorificata asa cum trebuie. Fondurile pentru finantare au fost gasite de Evelyn Rujdia, o sasoaica plecata din Romania, care organiza excursii de cercetare inca din 1995 la Ghetar, si de Albert Reif, un alt cercetator neamt.
Uleiurile si tincturile obtinute din arnica sunt folosite atit in medicina ca antiinflamator si antialgic, cat si in industria cosmeticelor. In medicina se folosesc pentru luxatii, dureri, intepaturi, reumatism, arsuri, vanatai, medicina sportiva fiind practic cea care ar putea beneficia din plin.
In cosmetica, uleiurile se folosesc pentru masaj. Initial, tincturile de arnica au fost obtinute experimental in cateva laboratoare din Cluj, sticlutele de 50 ml fiind vindute la poarta Ghetarului de la Scarisoara, insa din cauza interesului scazut al turistilor a devenit mult mai profitabil sa fie vandute in Occident.
Arnica poate fi culeasa incepind cu jumatatea lui iunie pana la jumatatea lunii iulie, numai intre ora zece dimineata si cinci seara, numai pe vreme insorita, nicidecum pe ploaie. Pentru a-si pastra proprietatile, florile trebuie adunate numai in saci de tifon. O arnica are trei flori, dar numai doua se pot culege, tocmai pentru a lasa planta sa isi continue dezvoltarea. Se culeg numai florile tinere si deschise.
S.M.