Energie electrica din deseuri biodegradabile in Romania
Romania inca dispune de multe resurse pe care nu le exploateaza la capacitatea maxima. O problema socio-ecologica cu care se confrunta autoritatile din tara noastra poate fi transformata intr-o solutie de succes pe termen lung.
Este vorba despre gunoi. Cantitatea de gunoi adunata poate fi colectata selectiv, impartita in categorii, stocata in depozite speciale pentru deseuri biodegradabile si transformata in energie electrica.
Conform Jurnalului National cantitatile par a fi suficiente pentru alimentarea unui oras intreg, timp de un an, cu energie electrica.
Biogazul, sursa de energie electrica necesara, se poate obtine doar din deseuri biodegradabile in conditii speciale.
Romania are un potential de productie a energiei electrice din biogaz de 800 GWh, adica suficient pentru a alimenta, timp de un an, un oras cu aproximativ 320.000 de locuinte
Firmele care vor investi in energii regenerabile pot beneficia de ajutoare de pina la 50% din cheltuieli. Uniunea Europeana a acordat Romaniei 200 de milioane de euro pentru implementarea tehnologiei necesare pentru producerea de biogaz.
Romania a facut deja un prim pas, in 2007, cand autoritatile din municipiul Iasi au precizat ca se doreste ca CET Iasi sa utilizeze biogazul colectat de la viitorul depozit ecologic de deseuri menajere pentru a produce agent termic. Un MWh de energie produsa din biogaz este evaluat la costuri ce variaza intre 25 si 190 de euro, conform Strategiei Energetice a Romaniei.
S.M.