A DISPARUT ZIMBRUL CARPATILOR !
D.D.Rujan
Legenda despre „Zimbrul Carpatilor” s-a nascut, in urma cu aproape patru decenii, din condeiul inspirat al unui ziarist roman, cu un nume aproape predestinat: Pavel Aioanei! Acest automobil 4×4, fiind o veritabila realizare tehnica pentru inceputul anilor ’50, metaforele reporterilor din ziarele vremii nu au lipsit.
Cum se stie, renumita fabrica musceleana a… disparut. A fost „privatizata” de catre Landmark Management SRL Bucuresti, proprietatea lui Nicolas Cristopher Ratiu, fiul fostului candidat la Presedintia Romaniei, Ion Ratiu.
Din pacate, odata cu taierea la fier vechi a fabricii, pentru o viitoare utilizare imobiliara a celor 40 de hectare de incinta, a disparut si legendara masina cu nr. 001, fabricata in 1957.
Din legenda, expusa la intrarea in fostul Pavilion administrativ, a devenit acum… o veritabila enigma! De aceasta „disparitie” se ocupa de-o vreme si deputatul Dragos Dumitriu (care ne-a promis ca va depune o interpelare in Camera Deputatilor). Au incercat sa-i dea de urma si prof. Vasile Trambaciu, directorul Muzeului de Istorie din Campulung-Muscel, ca si un tenace ziarist muscelean, Sterian Pricopie, din pacate, inca fara succes.
Dar de ce starneste atata interes automobilul romanesc cu nr.001? Evident, pentru ca a fost primul iesit de pe banda de montaj, reprezentand simbolic inceputul unei cariere tehnico-sportive si comerciale cu totul exceptionale, pentru o productie auto exportata in 55 de tari !
In recenta campanie electorala locala, vazand-o expusa in holul de la parter al Pavilionului administrativ, deputatul Dragos Dumitriu, altfel un cunoscut ziarist si om de presa, a intrebat care ar fi valoarea de piata a exemplarului unicat. Un om al casei nu a ezitat sa rosteasca un pret : 250.000 de euro! Curios, in Contractul de privatizare, Lichidatorul nu il mentioneaza; poate o fi (daca o mai fi…) in vreo anexa a Contractului…
Pentru ca Automobil Clubul Roman a achizitionat de la RAPPS autoturismul Dacia nr.001 (condus, la iesirea de pe banda de montaj, de fostul presedinte N. Ceausescu si oferit in dar acestuia!), evident ca a existat si exista interesul achizitionarii „Zimbrului Carpatilor” cu nr.001. Vom sublinia ca ACR detine si primul Logan vandut pe piata romaneasca, ca si primul model Dacia 1301. Interesul este, deci, firesc.
Dar primul automobil romanesc tot-teren, IMS (sigla vine de la… Intreprinderea Metalurgica de Stat), ce a evoluat mai tarziu cu modelele de mare succes ARO, este „interesant” si din alt punct de vedere.
In palmaresul participarilor pe la diverse competitii ale modelelor fabricate la Muscel in urma cu trei-patru decenii, sunt inscrise o victorie la un Raliu al Belgiei, un loc I in Raliul Faraonilor, un loc II intr-o intrecere off-road in Canada, etc. Dar si o traversare a continentului negru, intr-o expeditie asemanatoare celei intreprinse de marele automobilist George Valentin Bibescu, care, in 1928, reusise prima traversare romaneasca pe patru roti a Africii.
Apoi, diverse modele ale autoturismului 4×4, construit la Campulung-Muscel au fost cumparate nu numai de catre vanatori, oameni ai muntelui, de pasionati ai sporturilor extreme, ci si de catre multi fermieri din intreaga lume, care au format numeroase „cluburi ARO” in diverse tari. Ii aduna si ii tinea aproape pasiunea lor comuna pentru excursii si deplasari in teren accidentat, dar si satisfactia de a detine un autoturism tot-teren ce-i multumea din multe puncte de vedere, inclusiv al pretului.
Un singur lucru nu au prea priceput guvernantii nostri de atunci: unor asemenea oameni pasionati le era necesar nu doar o activitate „aproximativa” de service in perioada de garantie, ci si un fond de piese de schimb, un magazin specializat sau ceva similar, pentru perioada postgarantie. La acest capitol erau mult mai „tari” concurentii pe piata internationala ai autoturismelor ARO…
Personal am cunoscut, inainte de Revolutie, un astfel de club „ARO” chiar la Praga, capitala Cehoslovaciei, care aduna saptamanal pe cei 56 de proprietari, membri ai clubului, intr-un loc anume, de la marginea orasului, langa un cunoscut „complex turistic”. Se organizau acolo inclusiv concursuri off-road ! Culmea, uzina a murit, dar cluburile respective mai exista… Iar automobilele IMS, ca si urmasele ARO 4×4 din prima generatie, sunt azi masini de epoca la mare cautare.