Colectare selectiva a deseurilor menajere
Este cunoscut faptul ca acest fel de colectare a deseurilor menajere se practica prin tarile civilizate de ani si ani, spre folosul economiei respectivelor tari.
Anterevolutionar se incerca, prin metode de impunere si nu prin liber consimtamant, o asemenea colectare, cand trebuia sa duci la scoala sau in cadrul asociatiei de locatari fier vechi, deseuri de hartie, sticle goale sau plastic, in diferite cantitati stabilite, materiale care apoi erau reciclate.
La cativa ani dupa Revolutie se incearca din nou colectarea selectiva a deseurilor. In acest sens au inceput sa apara prin Brasov, in diferite locuri special amenajate pe spatiul in care fusesera platformele de gunoi, un fel de containere, fiecare pentru depunerea altui material reciclabil. Acest nou mod de a se colecta deseurile a inceput sa se raspandeasca prin oras , cu toate ca, datorita lipsei de civilizatie si bun-simt a unor concetateni de-ai nostri, mizeria este la ea acasa pe aceste platforme, multi nerespectand destinatia lor. Astfel s-a ajuns sa se hotarasca amenzi contraventionale, daca s-a vazut ca romanul nu poate intelege utilul decat prin bici.
Pentru educarea populatiei privind importanta colectarii selective, conducerea “Comprest” a pornit un proiect de modernizare a acestei activitati, vizand in acelasi timp si o informare corecta a cetatenilor, incepand chiar de la copii.
In acest sens, noile boxe sunt din lemn ignifug, permit aerisirea pubelelor si sunt prevazute cu incuietori. Pentru un aspect cat mai civilizat si mai placut, langa aceste boxe vor fi plantate plante agatatoare.
In cazul celor locuind la case, acestora li se vor asigura saci din plastic de diferite culori, pentru colectare separata a deseurilor reciclabile.
Iata o initiativa laudabila la care nu lipseste decat bunavointa cetatenilor de a respecta aceste acte dovedind civilizatie.
Dan Bota