Medicii revoltati
In actualul context politico-economic era si normal sa se sparga buba, chirurgul contribuind la aceasta fiind mass-media.
In fond, se stie ca, mai din toate timpurile, medicii au luat spaga, pentru ca bolnavul a sperat pana in ultima clipa intr-o vindecare, chiar miraculoasa, caci multi vad in medic o bucata de Dumnezeu.
Ca nu este chiar asa o stim din multe cazuri, mediatizate sau petrecute in familie sau printre cunoscuti. Deobicei medicii nu fac decat sa se imbrace in petale de sfinti, obiceiul pamantesc de primire a spagii fiindu-le la indemana, caci si ei sunt oameni care mananca, au familii si traiesc intr-o societate in care fiecare vrea sa fie mai “smecher” decat ceilalti.
Sa lasam la o parte vestitul juramant al lui Hipocrat din Kos, caci in cei aproape 2.500 de ani de existenta s-a facut ferfenita. Sa vedem indignarea corpului medical fata de acuzele tot mai aprig mediatizate, acuze bazate pe cazuri reale. Reprezentantii de frunte ai acestui corp neaga vehement starea de fapt adusa in fata natiunii, o stare de fapt ca o avalansa, formata din zeci, sute si mii de bucatele de intamplari, de multe ori cu sfarsit tragic. Acesti reprezentanti afirma ca nu exista padure fara uscaturi. Corect, dar se pare ca de data aceasta padurea este cea rea, iar uscaturile, mai putine cu mult, sunt exceptiile bune.
Sa dau “lista de preturi” pentru diferitele interventii de specialitate? Nu ma refer doar la cele chirurgicale.
Sa amintesc de faptul ca, daca nu “scapi” leul, ramai cu plosca neschimbata sub tine? O am pe mama drept exemplu.
Sa arat cum esti trimis, din policlinica, la cabinetul particular, propriu sau al vreunui prieten, ca, cica, doar acolo are pixul pasta ca sa ti se poata elibera reteta?
Cam rar sa se auda de un medic care sa nu astepte sau chiar sa-ti ceara pe fata ceva. De obicei scapi cu zambete de multumire doar daca medicul ti-e frate, ruda apropiata sau bun amic cu vreun bun amic.
Asa ca cei care conduc medicina romaneasca ar face bine sa-si faca mai intai curat in propria ograda si sa se spele pe dinti inainte de a deschide gura pentru proteste.
Si, ca sa incerc sa fiu cat mai obiectiv, Statul este obligat sa aloce sume mult mai mari la bugetul Sanatatii, pentru o mai buna retribuire a personalului medical, dar si pentru indreptarea starii deplorabile a multor institutii medicale.
Iar daca nici asa nu se indreapta treaba, cauti pana la sange, ca sa cureti bine rana.
Dan Bota