Oase de dinozaur langa Hunedoara

Oase de dinozaur langa Hunedoara

0 257

Un fragment din scheletul unui dinozaur sauropod a fost descoperit in satul Tustea, de langa Hateg, de membrii echipei coordonate de profesorul Dan Grigorescu, de la Facultatea de geologie a Universitatii Bucuresti.
”Este vorba de o parte din bazinul sau centura pelviana a unui dinozaur erbivor, de talie mijlocie, din familia Tinasauridelor. Este primul fragment de acest fel descoperit in zona Tustea, cunoscuta pe plan mondial in special pentru cuiburile cu oua ale „dinozaurilor cu cioc de rata” sau hadrozauri, care au fost descoperite aici” – a precizat marti profesorul Dan Grigorescu.
Roca ce cuprinde fragmentul scheletic va fi excavata si protejata cu un strat de ipsos, dupa care va fi transportata la Universitatea Bucuresti, unde oasele vechi de zeci de milioane de ani vor fi extrase si conservate pentru a fi studiate in detaliu iar apoi expuse intr-un muzeu.
Dinozaurul sauropod caruia ii apartine fragmentul descoperit este un erbivor ce a trait in urma cu peste 65 de milioane de ani, care masura 10-12 metri in lungime si cantarea in jur de sapte tone. La fel ca majoritatea dinozaurilor sauropozi, cea mai mare parte din lungimea totala a corpului reveneau gatului si cozii, ambele fiind foarte lungi.
Primele sapaturi in straturile de marna rosie din satul Tustea au fost initiate in urma cu 20 de ani de profesorul Dan Grigorescu, care studiaza, de peste 30 de ani, rocile fosilifere ce cuprind vestigii ale dinozaurilor din Tara Hategului. In cercetarile sale desfasurate in fiecare vara, profesorul Grigorescu a antrenat an de an studenti si cadre didactice de la Facultatea de geologie din Bucuresti.
Unul dintre colaboratorii apropiati ai profesorului Grigorescu este lectorul Zoltan Csiki, sub a carui indrumare va fi prelevat fragmentul de bazin descoperit la Tustea. Acesta a sustinut in urma cu cativa ani o teza de doctorat asupra faunei cu dinozauri de la sfarsitul perioadei cretacice din Bazinul Hateg, un capitol important al lucrarii stiintifice fiind dedicat chiar dinozaurilor sauropozi.
Localitatea Tustea este cunoscuta mai ales prin cuiburile cu oua de dinozauri descoperite pentru prima oara in Romania de echipa coordonata de profesorul Grigorescu. Pana in prezent, au fost identificate peste 20 de cuiburi, care insumeaza fragmentele a circa 100 de oua de dinozauri.
”In cuiburi sau in apropierea acestora au fost descoperite si oase ale puilor, un caz foarte rar in intreaga lume, fapt ce ne permite sa stim tipul de dinozaur care a depus acele oua. De obicei, in lume se intalnesc doar ouale, de regula foarte fragmentate in urma eclozarii. Resturile puilor nu se intalnesc, acestia parasind cuiburile imediat dupa eclozare” – a explicat profesorul Dan Grigorescu.
”Dinozaurii pitici din Tara Hategului”, asa cum sunt cunoscuti in lumea stiintifica datorita dimensiunii lor mai mici decat cea a altor dinozauri din alte parti ale Pamantului, au fost intre cei din urma care au populat planeta inaintea disparitiei lor, petrecuta in urma cu circa 65 de milioane de ani, la sfarsitul Erei Mezozoice.
Una dintre ipotezele avansate de cercetatori in ceea ce priveste disparitia dinozaurilor are ca punct de plecare impactul unui asteroid urias cu Pamantul in urma cu 65 de milioane de ani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.