Eficienta si programa aerisita in Legea Educatiei
Numar mai mic de ore petrecut la scoala, burse pentru elevii care absolva ciclul liceal la un profil tehnologic si programe scolare mai putin stufoase! Sunt doar cateva din prevederile noii legi a educatiei, recent declarata constitutionala. Mai important este insa ca scolile vor putea organiza singure examenul de titularizare iar autoritatile locale impreuna cu inspectoratele si conducera scolilor pot decide planul de scolarizare, filierele si profilurile de studiu, in functie de cerintele pietei muncii.
Conform noii legi a educatiei, programa scolara, manualele si implicit curricula nu vor mai fi atat de incarcate ca in prezent. Se va pune mai mult accent pe competente si nu pe capacitatea de a memora anumite cunostinte. Mai mult, legea limiteaza numarul maxim de ore de predare, asa ca se va produce o decongestionare a presiunii asupra copilului. Astfel la cursul primar nu vor fi mai mult de 20 de ore pe saptamana, la cursul gimnazial maximum 25 si la liceu cel mult 30 de ore pe saptamana.
Conform noilor prevederi legale, consiliile locale impreuna cu inspectoratele scolare si consiliile de administratie din scoli se vor implica in planul de scolarizare, vor putea stabili profilurile si filierele din anumite unitati scolare in functie de cerintele de pe piata muncii. De asemenea, conducerea scolii va decide in privinta profesorilor pe care ii va angaja.
Vesti bune vin pentru elevii care vor urma cursurile invatamantului tehnic. Acestia vor putea urma primul an de facultate gratuit daca sustin si absolva examenul de bacalaureat pe profil tehnic.
Cele mai importante masuri pe care le propune noua lege a educatiei nu vor intra in vigoare imediat, ci vor fi introduse treptat, pentru a nu bulversa sistemul de invatamant.
Vifor Rotar