Traditii populare de Ziua Crucii – 6 august

Traditii populare de Ziua Crucii – 6 august

0 221

Este ziua care marcheaza trecerea verii catre toamna: frunzele incep sa ingalbeneasca, berzele pleaca, insectele intra in pamant, apele incep sa se raceasca, se gusta primii struguri (spunandu-se formula „boaba noua in gura veche”).
In unele locuri se crede ca berzele pleaca spre alte tari ducand randunelele pe spate, iar oamenii tin sarbatoarea pentru ca pasarile sa ajunga cu bine la destinatie. Si tocmai pentru ca pleaca berzele, nu e bine sa pleci in calatorie, intrucat te vei rataci.
Insectele care nu intra in pamant vor fi omorate. Se crede ca daca un flacau vede un sarpe si nu il omoara, reptila se va preface in zmeu.
Oamenii nu lucreaza in aceasta zi si incearca sa nu se certe unii cu altii, iar plantele culese acum au putere vindecatoare.
Schimbarea la Fata numita in popor si Preobra-jenia sau Probojenia (denumirea slava a sarbatorii), la 6 august, e sar¬batoarea schimbarii minunate la fata a lui Hristos, pe muntele Taborului, in fata ucenicilor Sai Petru, Ioan si Iacov (vezi Matei XVII, 1- 9 ; Marcu IX, 2 – 9 si Luca IX, 28 -36.
In aceasta zi se aduc in biserici prinoase (pirga) din struguri, se binecuvanteaza si se impart merinde (obicei crestin vechi, amintit in canonul 28 al Sinodului trulan). In unele parti (Biserica rusa) in aceasta zi se face in biserici si la cimitire pomenirea generala a mortilor si mai ales a eroilor morti pentru apararea patriei.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.