Luxemburgul cel mai bogat stat din Europa
Luxemburg ramane de departe cel mai bogat stat al Uniunii Europene, urmat de Irlanda, care nu reuseste sa obtina decat jumatate din PIB-ul pe cap de locuitor al acestuia.
Statistica Eurostat arata ca in ceea ce priveste puterea de cumparare, PIB-ul pe cap de locuitor al Luxemburgului, inregistrat anul trecut, a fost de trei ori mai mare decat media Uniunii Europene, 276 de unitati.
Paritatea puterii de cumparare este un instrument artificial care elimina diferenta preturilor dintre state.
Eurostat a anuntat ca rezultatele Luxemburgului sunt amplificate de numarul mare de muncitor transfrontalieri, care lucreaza in acest stat si ajuta la cresterea PIB-ului dar nu locuiesc acolo, reducand in acest mod numarul de persoane la care se imparte PIB-ul.
Irlanda, unul dintre marii beneficiari ai fondurilor Uniunii Europene, a reusit sa obtina 146 de unitati pentru PIB pe cap de locuitor. Pe locul trei s-a clasat Olanda cu 131 de unitati si pe patru Austria, cu 128.
Italia, care are cea de-a treia economie ca marime din zona euro, este aproape de media europeana cu 101 unitati, in scadere cu doua unitati fata de 2006. Italienii au pierdut din avantajul fata de Spania, a patra economie a Uniunii, care a atis 107 unitati pentru PIB pe cap de locuitor in 2007, in crestere cu 2 unitati fata de 2006.
Franta s-a mentinut la 111 unitati, iar Germania a scazut cu un punct fata de 2006, la 113 unitati.
Bulgaria si Romania sunt cele mai sarace state membre ale Uniunii Europene, in timp ce Luxemburg si Irlanda sunt cele mai bogate, potrivit Biroului pentru Statistica al Uniunii Europene (Eurostat).
Bulgaria are cea mai redusa cota a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, doar 38 de unitati, urmata de Romania cu 41 de unitati si Turcia, stat care aspira sa adere la UE, cu 42 de unitati.