Din culisele Autostrazii Transilvania (III)
O astfel de desfasurare de forte cum este cea organizata pentru construirea Autostrazii Transilvania, are nevoie si de o tehnologie pe masura.
Doar pentru transportul unei grinzi de tip U, este folosit un trailer special, care masoara peste 40 de metri.
Tot pentru amplasarea grinzilor este folosit „lansatorul de grinzi”, cel mai mare utilaj care poate fi intalnit pe acest tronson.
Practic o suprapunere de doua poduri rulante din armaturi de otel, care preiau si transporta alternativ, uriasa structura de beton, pana la locul dorit.
Deloc de neglijat sunt si basculantele Caterpillar 740, capabile sa transporte peste 70 de tone de material si ale caror anvelope ar putea evolua fara probleme in NBA, la cei 1,86 metri la care se ridica.
La capitolul „uriasi” se inscriu si buldozerul Caterpillar D9T (cu o lama a carei latime ajunge aproape de 5 metri), excavatorul Caterpillar 375 LME (capabil sa ridice in cupa 5 metri cubi de pamant) si foreza Bauer BG28 (care, in functie de accesoriile folosite, poate sapa la adancimi cuprinse intre 30 si 72 de metri).
PARCUL AUTO
Conform reporterilor cotidianului Clujeanul.ro, parcul auto creat pentru Autostrada Transilvania arata in felul urmator:
*numar total de utilaje folosite: 1.600 (de la incalzitoare, aparate de sudura electrice, compresoare de aer, turnuri de lumini, generatoare, autoturisme, pana la macarale de 90 de tone, buldozere, excavatoare, autogredere, foreze, statii de betoane si prefabricate, asfalt, concasoare etc.)
* camioane: 232
* microbuze: 4
* autobuze: 20
acestora li se adauga un microbuzele si autobuzele detinute si operate de subcontractorii care asigura transportul angajatilor.
* macarale: 47
Lansatorul de grinzi
Destinat montarii grinzilor U pe poduri si viaducte, lansatorul este cel mai complex utilaj folosit la constructia autostrazii. Practic, el se compune dintr-un sistem de poduri rulante, care preiau, alternativ uriasele grinzi de 165 de tone. Podul superior, care preia grinda se misca, in timp ce celalalt e blocat. Apoi rolurile se inverseaza, grinda e preluata de podul inferior, care se deplaseaza, timp in care cel superior ramane fix. Operatiunea se repeta pana cand grinda ajunge la locul de pod unde trebuie montata.
S.M.