Levantica
Levantica (lavandula angustifolia) este originara de pe tarmurile Mediteranei, iar la noi se cultiva ca planta ornamentala si si aromatica.
Florile sunt placut mirositoare, datorita unui ulei volatil care formeaza principiul activ de baza.Pe langa acest ulei , florile mai contin tanin si un princpiu amar.
In scopuri medicinale , florile se folosesc sub forma de infuzie care are actiune calmanta asupra sistemului nervos, recomandandu-se in neurastenie, migrene, boli de inima care au la baza un substrat de origine nervoasa.
In acelasi timp , ceaiul de levantica mareste diureza , secretia biliara, , putand fi folosite in amestec cu alte plante in tratamentul bolilor de rinichi si de ficat. Din florile de levantica se mai prepara un otet aromatic, cu care se fac frictiuni in caz de raceala, gripa si stari febrile. Pentru a obtine acest otet se va pune o mana de frunze , petale de trandafir, cimbrisor si ienupere, peste care se toarna un litru de otet de vin. Se macereaza timp de sapte zile , apoi plantele se strecoara si se storc. Se completeaza cu otet de vin pana la un litru.
Levantica se foloseste la amestecul pentru bai aromatice, atat pentru parfumul placut ce-l da apei, cat si pentru actiunea ei calmanta, antiseptica si cicatrizanta a ranilor.
Florile de levantica, amestecate cu sulfina, alunga moliile si parfumeaza placut hainele si rufele.
Levantica intra in compozitia aromatizantului pentru bai si a produselor cosmetice Floriten 1 si 2.
Florile si uleiul de levantica se folosesc in industria parfumurilor si lichiorurilor.