Alienii notari vs. Predatorii avocati
Moda contestarilor pe motiv de neconstitutionalitate a tot soiul de legi, hotarari si orice alte reglementari cu iz de valabilitate perena ne-a obisnuit cu ideea relativitatii juridice. Aparentele de beton ale mai multor legi au crapat dupa ce barosul Curtii Constitutionale, manuit cu abilitate, a lovit in temeiul juridic pe care pareau ca se sprijina confortabil. Chestiuni delicate si extrem de polemice, asa cum a fost, de exemplu, suspendarea lui Traian Basescu, dar si alte subiecte controversate, s-au perindat pe nicovala, impinse de contestatari din intreg mediul politic.
In cazul in care cautarea de hibe a vreunei situatii cu care cineva nu era de acord se sfarsea fara rezultat, cercetarea constitutionalitatii ramanea mereu ultima carte de jucat. Magistratii Curtii Constitutionale nu se pot plange, de ceva vreme incoace, ca n-au avut de lucru. Judecatorii stacojii scot timpi frumosi la echipari si dezechipari de robe, de cand contestarile de acest gen au devenit trendy.
Asa stand lucrurile, se cheama ca suntem oarecum vaccinati pentru ce va urma. Impresia de dilutie a autoritatii de drept pe care am resimtit-o de fiecare data cand unei legi pana atunci viabile i se descoperea calcaiul constitutional vulnerabil se va accentua odata cu declansarea luptei dintre doua caste de profesionisti liberali. Cea a notarilor publici si cea a avocatilor. Privilegiile primilor sunt amenintate de ultimii dupa ce o instanta din Iasi a acceptat incheierea de contracte de vanzare-cumparare nu doar in cabinete de notari, cum este cutuma, ci in birouri de avocati. Aceeasi instanta a validat chiar si inregistrarea titlului de proprietate in Cartea Funciara, o prerogativa a notarilor, care au protestat vehement printr-un comunicat in care acuza un atentat la ordinea de drept si se zugravesc pe ei insisi drept singurii veghetori la respectarea legilor in Romania.
La prima vedere, succesul repurtat de avocati nu doar raneste adanc notarii in orgoliu si in buzunare, dar pare o alternativa forte tentanta pentru actorii tranzactiilor, care vor plati avocatilor onorarii de cateva ori mai mici decat cele pe care le varsau in conturile notarilor.
In mod previzibil, sentinta ieseana va fi supusa detectorului de constitutionalitate, in timp ce armatele notarilor – vreo 2.000 la numar –si avocatilor – vreo 20.000 – se vor alinia in asteptarea verdictului. Desfasurarea de forte aduce prea mult cu scenele dintr-un thriller nu foarte nout, dar extrem de prizat – Alien vs. Predator – ca sa nu sara-n ochi. E drept ca cele doua supercreaturi vor purta costume incheiate regulamentar in loc de tinute high-tech, dar sloganul filmului ramane valabil: No mather who wins, we loose.
Vifor Rotar