Festivalul National al Traditiilor Populare Romanesti de la Sibiu

Festivalul National al Traditiilor Populare Romanesti de la Sibiu

0 225

Editia a saptea din acest an a Festivalului National este programata pentru zilele de 4 – 10 august si are ca obiective: valorificarea intregului patrimoniu cultural traditional, exprimat prin valorile cotidiene din viata comunitatilor rurale din toate judetele tarii, incurajarea tinerei generatii de a cunoaste, insusi, perpetua si a face cunoscute aceste traditii in toata lumea. Evenimentul se va desfasura in spatiul natural din Dumbrava Sibiului al Muzeului „ASTRA” care poate fi considerat locul ideal al desfasurarii acestei manifestari de maxim interes national.
In numele strategiei culturale majore a politicii Romaniei, avand modelul – considerat ideal pe plan mondial, cu valoare de reper stiintific si cultural universal – Festivalului “Smithsonian Folklife” (organizat anual, in Washington D.C., de catre Institutul Smithsonian, incepand cu anul 1966), model preluat de noi ca urmare a remarcabilului succes al Romaniei, la editia din 1999, Complexul National Muzeal “ASTRA” Sibiu a initiat, in anul 2001, organizarea Festivalului National al Traditiilor Populare, sub autoritatea Ministerului Culturii si Cultelor si a Institutului Cultural Roman.
Festivalul este conceput ca o manifestare spectaculara si interactiva, de prezentare scenica sau lucrativa, ecleziastica sau laica, printr-un dialog direct intre actanti si publicul vizitator, exprimat in spirit comunitar si interactiv (povestind, cantand, dansand, exersand in cadrul atelierelor de arte plastice sau arte mecanice, gustand mancaruri traditionale etc.) impreuna cu taranii actanti, reprezentanti ai comunitatilor care isi prezinta propriile traditii.
Intreg ciclul de manifestari apare ca o scena de spectacole si activitati vivante, cu ateliere de creatie “in vivo”, sustinute de catre creatorii si purtatorii autentici ai culturii populare traditionale contemporane, neprelucrate prin „regizari academice” si nemalformate de interpretari desuete sau de alta natura “estetizanta” sau spectaculara.
Cei 450 de participanti-actanti asigura acoperirea celor sapte sectiuni tematice din programul Festivalului: Arte religioase (traditii cultice legate de practicile religioase), Literatura populara (basme, eresuri, poezie si teatru popular), Arte muzicale (interpreti vocali si instrumentali), Arte coregrafice (dans popular), Arte plastice traditionale (mestesuguri artistice), Arte mecanice (creatie tehnica traditionala) si Arta culinara (meniuri dupa retete traditionale).
Prin aceasta valoroasa initiativa, romanii isi recupereaza si isi prezinta la scena deschisa traditiile si o lume intreaga este invitata sa le cunoasca.
In cele 6 zile ale Festivalului, participantii-actanti vor evolua in fata vizitatorilor, dupa un program cu durata de 9 ore (10.00 – 19.00), desfasurat simultan pentru toate cele 6 sectiuni.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.