Certificat Energetic al Cladirilor – obligatoriu de la 1 ianuarie 2011
Proprietarii de apartamente sunt nevoiti, de la 1 ianuarie 2011, sa-si auditeze energetic cladirile pentru a putea vinde sau inchiria locuintele.
LEGEA nr.372 din 13 decembrie 2005 privind performanta energetica a cladirilor a fost elaborata pentru a ne alinia cerintelor Uniunii Europene.
Se tine seama de caracteristicile constructiei, printre care suprafata totala a pardoselii spatiului incalzit, precum si tipul cladirii. Se va mentiona si sursa principala de incalzire, tipul instalatiei de incalzire, precum si caracteristicile instalatiei de apa calda de consum. Daca nu va avea un astfel de certificat, proprietarul nu va putea vinde sau inchiria locuinta. Agentii imobiliari spun ca acesta va afecta si preturile locuintelor, deoarece vor fi preferate cele care au acest certificat.
Pentru primul pas, proprietarul trebuie sa gaseasca un auditor energetic care poate fi persoana juridica sau persoana independenta. Rolul auditorului energetic este de a face expertiza tehnica a cladirii si de a intocmi un raport de expertiza energetica a cladirii.
CE ESTE CERTIFICATUL ENERGETIC
Documentul va atesta consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, incadrand locuinta intr-o clasa energetica clasata pe consum de la A la G, ca la becuri.
Actul energetic este compus din doua pagini. Prima pagina contine nota data de catre auditor, care incepe de la 10 la 100. Spre exemplu, o nota de 76 va insemna ca acea cladire are o eficienta energetica foarte redusa. O cladire cu un coeficient energetic bun trebuie sa aiba in jur de nota 95. Pagina a doua specifica nota pe care cladirea ar putea-o obtine in cazul in care ar fi luate masurile prevazute de catre auditor. Eficienta unei cladiri poate fi scazuta de unele lucruri minore care pot fi remediate usor. Printre acestea figureaza usa de la intrare a cladirii care nu se inchide automat si ramine deschisa mai tot timpul, gemurile si usile care nu se inchid bine etc.
Cu ajutorul certificatului, un cumparator poate afla cata energie se consuma anual pe metrul patrat de spatiu util. Apartamentele vor fi incadrate in clase de la A la G, categoria A avand o eficienta termica ridicata, in timp ce locuintele din clasa G au o eficienta termica scazuta. Clasa A este echivalentul unui consum de pana in 125 de kWh/mp/an, iar clasa G corespunde unui consum de peste 820 kWh/mp/an.
TERMEN DE VALABILITATE 10 ANI
Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.