Romanii – cele mai mari cheltuieli pe alimente!
Romanii economisesc doar 7% din venitul lunar, comparativ cu o medie globala de 12% obtinuta in randul a zece tari incluse intr-un studiu realizat de ING, cele mai mari cheltuieli lunare fiind alocate alimentelor – 32% din venit (comparativ cu 26% la nivel global), si produselor pentru intretinerea locuintei – 28% (fata de 25% in restul tarilor supuse cercetarii). Studiul „ING Consumer Resourcefulness” ofera informatii despre comportamentul si atitudinea consumatorilor din zece tari – Olanda, Belgia, Spania, Romania, Polonia, SUA, Mexic, India, Coreea si Japonia – fata de finantele personale si solutiile utilizate pentru administrarea acestora.
Potrivit acestui studiu, din randul celor zece tari incluse in studiu, romanii economisesc cea mai mica parte din venitul lunar – doar 7%, fata de o medie globala de 12%.
Spre comparatie, in Olanda, Belgia si Mexic consumatorii aloca economiilor 10% din venitul lunar, in Spania – 11%, in Japonia – 14%, iar in India si Coreea peste 20%. In ceea ce priveste pensiile, doar 25% dintre romani au un plan de pensie, circa o treime detin o asigurare de viata si numai 8% un produs pentru investitii.
Intr-un top al principalelor trei motive ce ii determina sa isi planifice viitorul financiar, romanii identifica in primul rand insuficienta sistemului de pensii in a le asigura un nivel adecvat de venituri (39%), urmata de ingrijorarea privind siguranta financiara (36%) si dorinta de a-si intretine familia (36%).
Teama privind sistemul de pensii este pe primul loc si in cazul polonezilor, in timp ce in tari precum SUA, Spania, Coreea, Mexic si India principalul resort pentru planificarea financiara tine de ingrijorarea privind siguranta financiara, iar in Olanda si Belgia de dorinta de a avea flexibilitate.