Sfanta Maria Mare – obiceiuri si traditii

Sfanta Maria Mare – obiceiuri si traditii

0 252
In Panteonul romanesc, Fecioara Maria este identificata in mai multe ipostaze: Santamaria Mare (15 august), Santamaria Mica (8 septembrie) cu sinonimele Maicii Precesta Mare si Precesta Mica. Maica Precesta este numele popular al Fecioarei Maria, care are trasaturile Zeitei neolitice si este invocata in momentele de cumpana.
Adormirea Maicii Domnului Santamaria Mare deschide o perioada importanta a nuntilor (16 august -14 noiembrie), a targurilor si iarmaroacelor de toamna, a praznicelor de pomenire a mortilor, dar si a pomenilor date pentru cei vii.
Santamaria Mare este cea mai indragita divinitate feminina a Panteonului romanesc, pe care fetele o invoca pentru grabirea casatoriei, femeile pentru usurarea nasterii, pagubitii pentru prinderea hotilor, descantatoarele pentru vindecarea bolilor. In satele noastre, acum se angajeaza pandarii pentru vii si se spune ca se „leaga" ciocul pasarilor pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. In aceasta zi se celebreaza si Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana marinarilor.
Traditii si obiceiuri la romani Ziua de Sfanta Maria Mare (15 august) este considerata "a mortilor" fiind pomeniti toti aceia ce au numele pornind de la cel al Preacuratei si doar la Sfanta Maria Mica (8 septembrie) sunt serbati cei vii. Acum se aduna ultimele plante de leac si se vad primele semne ale toamnei care se apropie.
Este si un moment important al calendarului viticol. Se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor. Obiceiul vestimentar care obliga barbatul sa poarte caciula intre Santamarie si Sangiroz era respectat pretutindeni. Intre cele doua "Sfinte Marii" se seamana graul. La Sfanta Maria Mare se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei, acestea fiind apoi sunt bune de leac.
Daca infloresc trandafirii pe la Sfanta Maria, toamna va fi lunga. Se zice ca dupa Sfanta Maria vremea incepe sa se strice, prevestind capriciile toamnei.
Tot acum se incheie dusul oilor la munte, barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor si dormitul pe prispa.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.