Extinderea pirateriei in presa

Extinderea pirateriei in presa

0 338

Consiliului de Onoare al CRP ingrijorat de preluarea fara acordu a continutului altor surse a emis un comunicat prin care atrage atentia asupra unor evolutii periculoase in domeniu. Clubul Roman de Presa (CRP) exemplifica printre „utilizatori” agentiile de presa, ziarele, televiziunile, posturile de radio sau alte site-uri.
Prezentam integral comunicatul:
„Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa a fost sesizat cu privire la cresterea numarului de materiale de presa preluate pe internet fara respectarea normelor legale si deontologice in vigoare.
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa constata cu ingrijorare aparitia si dezvoltarea a numeroase site-uri care isi fac strategii de continut bazate pe preluarea fara acorduri a continutului altor surse de informare: agentii de presa, ziare, televiziuni, posturi de radio, alte site-uri.
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa a analizat aceasta problema in 2005 si isi mentine si in prezent punctul de vedere: informatia trebuie sa circule liber, dar opera jurnalistica este protejata de normele legale si deontologice in vigoare.
In virtutea acestor doua principii, Clubul Roman de Presa considera ca, in absenta unui acord incheiat cu detinatorul drepturilor, materialele de presa pot fi preluate, obligatoriu cu citarea sursei, in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din respectivul material.
Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa sprijina editorii ale caror drepturi au fost incalcate sa actioneze cu fermitate pentru reglementarea situatiei, inclusiv, daca problemele nu se pot rezolva prin mijloace amiabile, prin sesizarea organelor de ancheta”.
In noiembrie 2005, Consiliul de Onoare considera ca „preluarea fara cost a unor materiale de presa se poate realiza doar in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de «revista a presei» sustinut de paginile de internet in cauza. In mod obligatoriu, in aceste cazuri, trebuie citata sursa informatiei”.
Totodata, „preluarea a mai mult decat cele prevazute anterior se poate realiza doar in conditiile unui acord, financiar sau de alta natura, incheiat cu detinatorul drepturilor.
Membrii Clubului Roman de Presa vor analiza oportunitatea infiintarii unui organism independent care sa fie imputernicit de detinatorii de drepturi sa le gestioneze in numele si beneficiul lor.
La acea data, Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa a solicitat interventia Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) pentru sanctionarea activitatii acelor detinatori de pagini de internet care nu se vor conforma legislatiei in vigoare privind drepturile intelectuale

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.