GPS-ul si Clopotele Catedralei Reintregirii
Noile clopote ale Catedralei Reintregirii din Alba Iulia, realizate in Austria, vor functiona pe baza unui sistem GPS, fiind pornite cu o telecomanda sau de pe telefonul mobil.
Cele trei clopote sunt pilotate astfel de un calculator prevazut cu o antena GPS, care permite sincronizarea acestuia pe ora exacta furnizata de satelitii geostationari. Clopotele nu vor mai fi astfel trase cu franghia, ci prin intermediul telecomenzii care le pune in miscare. Preotii vor putea ca si de pe telefonul mobil sa actioneze clopotele pe baza unui cod special.
Sistemul a fost implementat de o firma din Arad, „Apel Industries”, care a mai montat astfel de sisteme si la catedrale din Bucuresti, Arad, Deva, Hunedoara si Oradea.
Directorul firmei, Corneliu Revencu, a precizat ca lucrarea a constat in corelarea unei armonii intre cele trei clopote de tipul RE, FA, LA si realizarea unui sistem de motoare pentru pornirea acestora.
Vechile clopote turnate din bronz de tun din primul razboi mondial au fost demontate, saptamana trecuta, din turnul Catedralei Reintregirii Neamului din Alba Iulia si inlocuite cu altele lucrate in Austria.
Cele trei clopote, in greutate de la 400 de kilograme pana la o tona si jumatate, au fost coborate din turnul-clopotnita cu ajutorul unei macarale. Vechi de 90 de ani, clopotele vor fi expuse in muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.
Noile clopote, din care cel mai mare este o donatie a unei familii din Targu Mures, au fost executate la un atelier specializat din Innsbruck (Austria). Ele au fost sfintite, inainte de a fi ridicate si montate in clopotnita, de un sobor de preoti in frunte cu arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Andrei.
Lucrarile de renovare ale complexului arhiepiscopal din Alba Iulia au inceput in urma cu cinci ani. Au fost executate lucrari atat la Palatul Arhiepiscopal, cat si la Catedrala.
In prezent, curtea interioara a complexului este supusa unor lucrari de reamenajare, fiind alocata in acest sens suma de 150.000 de lei. Se spera ca lucrarile sa fie finalizate pana la 1 octombrie, cu doua luni inainte de marcarea a 90 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Romania si de sarbatorirea Zilei Nationale.
Catedrala Reintregirii Neamului, construita timp de peste un an si jumatate, intre 1921 si 1922, reprezinta un simbol al unitatii nationale, fiind locul in care, la 15 octombrie 1922, au fost incoronati ca suverani ai Romaniei regele Ferdinand si regina Maria.
Planurile de constructie ale ansamblului catedralei de la Alba Iulia au fost concepute de arhitectul Victor Ghe. Stefanescu si executate sub supravegherea inginerului Tiberiu Eremia. Catedrala nu reprezinta un stil specific al unei epoci istorici anume, ci sinteza mai multor elemente arhitectonice si decorative traditionale romanesti.