Sa importam medici!
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, vineri, ca institutia pe care o conduce are in vedere o deschidere a pietei de munca din Romania catre medicii care provin din afara spatiului Uniunii Europene, dar care au pregatire corespunzatoare.
Ministrul a infirmat procentele vehiculate in legatura cu migratia medicilor romani, aratand ca procentul real este de circa 4,5 la suta, si nu de 20 la suta, intrucat totalul de medici, stomatologi si farmacisti inscrisi in colegii specifice in Romania este de aproape 55.000.
El a adaugat insa ca fiecare medic conteaza si ca la nivelul Ministerului pe care il conduce s-au conturat mai multe strategii pentru acoperirea necesarului, intre care si deschiderea fata de medicii care provin din spatiul extracomunitar.
„Noi va trebui sa ne gandim, pe langa toate masurile interne pe care le-am luat, si la o deschidere a pietei fortei de munca in domeniul medical si pentru medici din alte tari, din afara spatiului UE, dar care vor putea sa vina cu certificate de conformitate prin care sa se dovedeasca ca pregatirea din acele tari este conform cu curricula din UE. Si daca aceste lucruri vor fi realizate, in Romania vom putea atrage multi medici”, a spus Nicolaescu.
El a adaugat ca si in prezent in Romania lucreaza multi medici care au facut pregatirea medicala in Republica Moldova si, de asemenea, medici din tari ale lumii arabe, care au facut scoala in Romania si au ramas aici.
„Am vazut medici din tari arabe care astazi sunt sefi de sectie, sunt sefi de spitale in Romania. Deci se pot atrage si asemenea specialisti si vom incerca sa-i atragem pe cei mai buni”, a declarat el.
Nicolaescu a afirmat ca in ultimii ani s-au adus imbunatatiri importante conditiilor oferite medicilor in Romania, pornind de la investitii in mediul de lucru, cresteri de salarii si introducerea rezidentiatului pe post, toate aceastea fiind menite sa asigure forta medicala de munca calificata pentru Romania.
Ministrul Sanatatii a mentionat ca, in timp ce pentru medicii romani sunt atractive state dezvoltate, ca Anglia, Franta, pentru medicii din tarile respective, o mare provocare sunt Statele Unite.
„Multi pleaca acolo. Deci este o migratie in lant”, a spus ministru.
Spunem si noi: nu este mai bine sa-i tinem pe ai nostri medici aici? Ar fi un avantaj pentru ca toti cunosc limba romana ar pitea comunica si cu pacientul.