Afinul

Afinul

0 353

Afinul este un arbust mic,cu ramuri anguloase. Frunzele sunt ovate, denticulate, verzi pe ambele fete. Florile sunt verzui rosietice, dispuse cate 1-2 la subtioara frunzelor.
Infloreste in mai-iunie. Fructul este o baca albastra cu suc violaceu
Afinul creste in regiuni montane, in paduri de conifere, pasuni, pe stanci, pe soluri silicoase, pana la 2500 m altitudine.
Are proprietati astrigente, bacteriostatice, hipoglicemiante, antidiareice, diuretice, antihelmintic si creste acuitatea vizuala.
In scop medicinal se frunzele si fructele.
Frunzele, impreuna cu ramurile, se recolteaza pe vreme insorita, in lunile mai-septembrie, iar fructele cand sunt bine coapte, in lunile iulie-septembrie
Datorita continutului in tanin, frunzele au actiune astringenta, folosindu-se in diaree, iar datorita arbutinei, dupa alti autori, hidrochinonei, au proprietati bacteriostatice, utilizandu-se ca antiseptic urinar si usor diuretic. Se mai recomanda in guta si reumatism. Frunzele se utilizeaza sub forma de infuzie. Se beau 2-3 cani pe zi.
Fructele sunt bogate in tanin, pectine, o substanta coloranta numita mirtilina, acizi organici (acid malic, citric, oxalic, lactic, succinic), zaharuri, provitamina A, vitamina C etc. Fructele se consuma crude.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.