Ursii traiesc mai bine la ei acasa

Ursii traiesc mai bine la ei acasa

0 357

Ursii gunoieri vor fi opriti la bariera. Baza muntelui Timpa va fi inconjurata cu un dispozitiv protector care functioneaza pe baza de ultrasunete. Bariera va avea o lungime de 12 kilometri si nu le va permite ursilor sa patrunda in zona urbana. Aparatura va functiona la o frecventa sesizata doar de ursi, fara a influenta alte specii de animale. Bariera va fi instalata imediat ce ursii se vor retrage in birloguri pentru a hiberna. Actiunea face parte din programul „Ursii traiesc mai bine la ei acasa”, un proiect pilot in Romania.
In judetul Brasov traiesc 807 exemplare de ursi, dintre care 87 in padurile din jurul municipiului Brasov. Specialistii spun ca in ultimii ani inmultirea ursilor a fost mai rapida decit de obicei, ca urmare a faptului ca acestia gasesc mult mai usor hrana in containerele de la marginea padurii. Acest lucru a modificat regimul de viata al ursilor, de la un trai in care hrana nu le-a fost accesibila, la unul cu surse de hrana sigure. Prin urmare, ursoaicele nu mai aduc pe lume un pui sau doi, ca in urma cu citiva ani, ci 3,4 sau chiar 5 pui. Bariera protectoare ii va tine departe de oras.
Bariera cu ultrasunete reprezinta un parteneriat intre Ministerul Mediului, pe de o parte si Primaria Brasov, Facultatea de Silvicultura Brasov si firma Kronvest, care va suporta toate cheltuielile cu aceasta investitie, care se ridica la aproximativ 300 de mii de euro.
Acelasi model de bariera protectoare care se va monta la baza muntelui Tampa functioneaza cu succes in Elvetia. Ministerul Mediului va monitoriza aceasta actiune; in cazul in care va da roade, o va extinde si in alte zone din tara. Primele care vor avea parte de astfel de bariere vor fi zonele urbane de pe Valea Prahovei, Harghita si Covasna. Pina atunci, insa, ministrul mediului, Attila Korody a lansat un avertisment celor care se apropie de ursi pentru a-i hrani sau fotografia.
In cadrul parteneriatului, Primaria Brasov va asigura racordarea barierei la sistemul de iluminat public.Facultatea de Silvicultura Brasov va veni cu intreaga documentatie tehnica iar Ministerul mediului monitorizeaza efectele si da avizele pentru implementarea proiectului si in alte zone. In ceea ce-o priveste, firma Kronvest va suporta costurile investitiei.

V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.