Romania si-a accelerat procesul de desertificare (I)
Desertificarea este procesul de degradare a terenurilor si are loc in zonele
terestre unde solul este afectat de eroziunea eoliana din cauza defrisarilor masive, unde
caderile de ploaie sunt rare si climatul arid, precum si de activitatile umane. Rezultatul este distrugerea stratului fertil, urmata de pierderea capacitatii solului de a sustine biodiversitatea si alte activiati umane. Procesul de desertificare a unor zone importante de pe glob, extrem de populate la ora actuala, este un efect logic si previzibil al incalzirii globale. Schimbarile climatice, defrisarile abuzive si metodele gresite de exploatare a culturilor accelereaza fenomenul desertificarii.
In tara noastra, temperatura aerului a depasit frecvent in aceasta vara 32 de grade C – adica valoarea biologica de rezistenta a plantelor prasitoare, cum sunt porumbul si floarea-soarelui. Cele mai afectate sunt culturile din sudul Campiei Romane si din Campia de Vest, precum si din sudul Moldovei.
Conform datelor statistice, anul acesta, cele mai mari valori ale intensitatii si duratei fenomenului de „arsita“ s-au inregistrat la Giurgiu, Grivita, Calarasi, Braila, Alexandria, Buzau, Turnu Magurele, Bechet si Caracal. In aceste zone, au fost si 6-7 zile consecutive cu temperaturi maxime de peste 32 grade C. Cu alte cuvinte, acesta a fost cel mai bun „teren“ pentru fenomenul de desertificare si pentru instalarea secetei.