Romania si-a accelerat procesul de desertificare (II)

Romania si-a accelerat procesul de desertificare (II)

0 430

Potrivit unui studiu amplu dat publicitatii anul trecut privind impactul incalzirii globale asupra Europei tara noastra se situeaza alaturi de Spania, Italia si Grecia, in zona cu risc mare de desertificare din sudul continentului. In cazul tarii noastre, efectele majore vor deveni vizibile inca din 2015 si se vor manifesta in special in Dobrogea, Oltenia si Banat, cand terenuri din cel putin zece judete vor intra intr-un proces de uscare.
Avest avertisment a fost reconfirmat anul acesta de un studiu al Agentiei Europene de Mediu, care prognozeaza pentru Romania o serie de anomalii meteorologice, precum precipitatiile extreme, dar si accelerarea fenomenului desertifica rii. Acesta se face deja simtit in partea de vest a Olteniei si in sud-vestul Banatului.
Unul dintre cele mai afectate judete din sud este Doljul.Aici fenomenul desertificarii a fost semnalat de mai multi ani, fiind alimentat de seceta, de solul nisipos, de fenomenul de deflatie eolian? (spulberarea nisipului de vant), dar si de defrisarile masive. In zona Calafat – Poiana Mare – Sadova – Bechet – Dabuleni si fluviul Dunarea, din sudul judetului, peste 100 de hectare de teren au devenit aride, solurile nisipoase avand o tendinta spre desertificare. Din cauza fenomenului, zona a fost botezat? „Sahara Olteniei“. In ultimii trei ani, in zona a fost calamitat un procent foarte mare de suprafete. In consecinta, si pierderile de recolte au fost considerabile (intre 73,8%, in 2001, si 92,8%, in 2002).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.