Vasile Selaru, acuzat de plagiat, defaimare si calomnie

Vasile Selaru, acuzat de plagiat, defaimare si calomnie

0 350

Viata literara a Brasovului, din care publicul vede cate o frantura cu prilejul lansarilor de carte sau al altor manifestari artistice, este mai agitata decat lasa sa se vada evenimentele de cultura. Aparenta de comuniune prin apartenenta la filiala locala a Uniunii Scriitorilor se destrama din cand in cand; urzeala rupta a armoniei iese la iveala ba la o agapa scriitoriceasca, ba intr-o recenzie acida si revansarda la cartea cate unui confrate, gazduite de publicatii complice.
De regula, asemenea izbucniri sunt expresia falimentului unei relatii personale intre autor si incondeierul sau. Cea mai recenta reglare de conturi din mediile literare locale s-a consumat, insa, la un alt nivel. Valul de indignare impotriva unei lucrari controversate a strans laolalta un grup insemnat al filialei locale a Uniunii. Scriitorii cu pricina au vituperat spumos impotriva „Dictionarului scriitorilor brasoveni si al veleitarilor” – de la 1450 pana astazi, publicat recent de Vasile Selaru, cu bani din sponsorizari. Protestul vehement impotriva lucrarii lui Selaru include acuze si epitete de tot soiul la adresa opului contestat – dezinformare prin omisiune, plagiat, maculatura ordinara, calomnie, defaimare, piedestal la statuia lui Selaru, etc.
Scriitorul Mircea Brenciu denunta chiar manelizarea culturii scrise brasovene de care s-ar face vinovat Selaru, din pricina comentariilor calomnioase la adresa unora dintre autorii antologati. Aceasta pare a fi, de altfel, singura contributie a lui Selaru la incropirea Dictionarului…, alcatuit pe osatura a doua lucrari respectabile publicate prin 1975, cand s-au epuizat rapid din librarii.
Denuntarea de catre colegii de breasla a plagiatului comis de Selaru vine oarecum, desi la oarece distanta de timp, in continuarea dezvaluirilor facute de ziaristii brasoveni, ale caror materiale Selaru le trimitea spre publicare sub semnatura proprie in Romania Libera. A fost nevoie de nenumarate sesizari de acest gen pentru ca ziarul sa rezilieze contractul de colaborator al lui Selaru.
In opinia contestatarilor, plagiatul se insoteste de o infractiune fiscala in demersul lui Selaru, care a aplicat pe coperta intai niste timbre cu chipul sau, prilej de aluzii rautacioase la capul de bour. Cea mai lezanta fapta a lui Selaru este considerata, insa, etichetarea catorva dintre scriitorii pomeniti in dictionar drept activisti si securisti. Epitete la fel de greu de digerat precum stampila de mediocritate, pe care Selaru a pus-o pe opera mai multor scriitori brasoveni care nu-i sunt pe plac.
Zvonul ca lucrarea lui Selaru ar putea fi inclusa in manualele de scoala i-a oripilat definitiv pe condeierii brasoveni. „Sa inveti literatura dupa Selaru” li se pare culmea degradarii literare si institutionale.
Conducerea filialei brasovene a luat act de cererea de excludere a lui Selaru din randul Uniunii Scriitorilor. Consiliul de Onoare va da saptamana viitoare un verdict in cazul Selaru; cativa dintre scriitorii brasoveni ameninta chiar ca isi vor da demisia daca Selaru nu va fi exclus.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.