LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 388

Moartea la rascruce – Dale Furutani
Japonia, 1603. Tara isi revine cu greu dupa razboiul sangeros incheiat cu instaurarea shogunatului Tokugawa. Undeva in munti, langa satucul Suzaka, roninul Matsuyama Kaze descopera la o rascruce cadavrul unui negustor ucis cu o sageata. Un incident aparent neinsemnat intr-o epoca sangeroasa, dar Kaze vede dincolo de aparente. Sageata este lucrata cu o mare finete, iar taranii spun ca mortul a fost adus de un demon. Ciudatul senior al tinutului, interesat mai degraba de teatrul Nō si de obiceiurile rafinate din perioada Heian, gaseste imediat un tap ispasitor. Intrigat, samuraiul ratacitor se hotaraste sa-si intrerupa calatoria. Sufletul ii cere sa afle adevarul pentru a salva un nevinovat, datoria ii dicteaza sa-si continue misiunea, asa cum le-a promis defunctilor sai stapani.
Trei romane sub aceeasi coperta — unul politist, unul istoric si unul de aventuri –, Moarte la rascruce descrie magistral Japonia uimitoare de la inceputul secolului al XVII-lea si singuratatea unui samurai legat pe viata de o datorie de onoare.

Operatiunea Autonomus – Ivor Porter
La sfarsitul anului 1943, un comando al celebrului serviciu de spionaj britanic, SOE, din care facea parte si Ivor Porter, a fost parasutat pe teritoriul Romaniei. Avea misiunea de a purta discutii cu reprezentantii partidelor politice despre necesitatea incheierii unui armistitiu cu Aliatii. In cazul in care ar fi fost capturati, cei trei britanici, care cunosteau foarte bine realitatea romaneasca, erau pregatiti sa convinga pe Antonescu si pe aliatii sai germani ca o debarcarea britanica in Balcani era iminenta. Operatiunea „Autonomous” a fost un esec, dar, peste ani, Ivor Porter, care nutreste pentru tara noastra o afectiune sincera, isi descrie experienta romaneasca, inclusiv pe cea de prizonier de razboi, intr-o admirabila carte. Una extraordinara de aventuri, la care se adauga marturia directa despre personalitati politice, diplomatice si militare si stradaniile lor de a salva Romania de tavalugul sovietic.

V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.