Salina de suprafata

Salina de suprafata

0 373

Nelu Roman, cel care a obtinut de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) brevetul de inventator al microsalinei artificiale de suprafata, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca i-a fost furata inventia.
Inventatorul Nelu Roman si medicul specialist fizioterapeut Calin Dorgo, care a efectuat un studiu cu privire la beneficiile acestei inventii asupra starii de sanatate a populatiei, au sustinut, marti, ca microsalina de suprafata este prima inventie de acest gen din lume, fiind brevetata de OSIM dupa ce au fost efectuate verificarile necesare pentru a se stabili daca a mai fost brevetata vreodata o astfel de mini-salina.
Cei doi au aratat ca, la putin timp dupa ce au facut publica inventia si au inaugurat la Targu Mures prima salina de acest tip, atat in tara, cat si in afara au aparut numeroase microsaline de suprafata.
”Nefiind docti in a vinde un produs, am facut o lansare pompoasa, unde fiecare a vazut tot si a luat de acolo. Nu am stiut sa ne protejam acea inventie. Domnul Roman a avut multe deceptii, pentru ca s-a raspandit in tara fara sa ni se ceara dreptul” – a spus dr. Dorgo.
El a aratat ca, in ciuda avertismentelor date, a devenit un fenomen national, pentru ca salina s-a “clonat” in cel putin 16 orase mari, cu peste 50.000 de locuitori, unde este extrem de rentabila pentru investitori, deoarece isi amortizeaza investitia in maximum un an si jumatate.
”Sunt 15-16 orase de care stim noi, care au aparut pe Internet si in ziare, dar probabil sunt mai multe. Si in Ungaria sunt in vreo 5-6 orase. Inventia noastra targumureseana s-a raspandit in lume. Am cautat sprijin in cei doi ani si jumatate de la oameni politici sau oameni de afaceri, dar nu am obtinut”- a afirmat dr. Calin Dorgo.
Cei doi spun ca au tergiversat un timp actionarea in judecata a celor care le-au furat ideea intrucat au fost amenintati inclusiv cu lichidarea fizica.
Nemultumit de furtul ideii, dar si de nerealizarea parametrilor medicali pe care trebuie sa-i respecte o microsalina de suprafata, cum ar fi salinitatea, umiditatea, temperatura si ionizarea, Nelu Roman a dat in judecata 19 societati si firme din Oradea, Arad, Sovata, Reghin, Baia Mare, Turda, Cluj Napoca etc.
Roman sustine ca afaceristii i-au furat ideea, insa nu au reusit sa ii fure si cea de-a doua inventie, care e strans legata de prima, si anume adezivul special cu care sarea poate fi lipita pe orice perete, fara ca aceasta sa actioneze in vreun fel asupra suprafetei.
Prin metoda “ROMAN”, tavanul microsalinei este acoperit cu stalactite saline iar peretii sunt placati cu bulgari de sare, fixati unul de celalalt prin acel adeziv special, a carui compozitie este pastrata secreta de inventator.
‘Suntem dezamagiti ca nu s-au respectat niste normative ale OSIM, am actionat in justitie firme si societati care au deschis ilegal saline in tara noastra. Suntem multumiti ca s-au raspandit si sunt accesibile oamenilor, dar dorinta noastra este sa clonam intai in tara noastra aceasta salina de suprafata, care sa respecte normele medicale, pe langa unitatile sanitare, salile de fitness, salile de sport’ – a precizat dr. Dorgo.
Procesele se afla pe rolul instantelor, dar pana la finalizarea lor, Nelu Roman si Calin Dorgo au solicitat Ministerului Sanatatii, in urma cu un an, includerea terapiei cu aerosoli salini in sistemul national de asigurari de sanatate, cu prezentarea avantajelor pe care salinele de suprafata le ofera in comparatie cu cele de adancime.
Desi la Targu Mures s-a deplasat un specialist fizioterapeut de la Ministerul Sanatatii, metoda de recuperare propusa de Nelu Roman nu a fost deocamdata inclusa in sistemul national de asigurari de sanatate, care ar permite fiecarui asigurat sa beneficieze gratuit de cure in mini-saline.
Cei doi sunt convinsi, pe baza rezultatelor obtinute pana in prezent, ca tratarea bolilor respiratorii cu ajutorul salinelor de suprafata este mult mai ieftina si mai accesibila populatiei.
Nelu Roman si-a inscris inventia la OSIM la sfarsitul lui 2005 iar in luna iulie 2008 a primit brevetul pentru inventie, care certifica valoarea terapeutica a salinei de suprafata asupra maladiilor respiratorii.
Roman a spus ca de 40-50 de ani functioneaza terapia maladiilor respiratorii, gen astm, bronsita astmatiforma, infectii cronice la copii etc. in salinele de la Turda, Praid, Slanic Prahova si Slanic Moldova, dar in conditii destul de vitrege, intrucat e frig, intre 7 si 15 grade.
”Trebuie sa ramai 4 ore la adancime destul de mare, unde poate interveni fobia adancurilor, claustrofobia, iar umiditatea, temperatura si salinitatea sunt reglate de natura. La suprafata noi reglam conditiile, parametrii terapeutici pe care-i dorim. Dupa 5-6 ani am ajuns la conditiile ideale si optime pentru a vinde aer sarat, si nu dulce, cum fac unii care abia acum vand aceasta idee. Avantaj de timp si bani. Prin existenta salinei de suprafata omul nu mai pleaca la Praid o singura data pe an, ci poate face tratamentul de 6 ori, il costa mai putin timp si bani” – a explicat Nelu Roman.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.