Mana bionica, folosita in premiera intr-o clinica din Targu Mures
O clinica privata din Romania va utiliza, in premiera pe tara, o proteza de brat de ultima generatie, cunoscuta sub numele de mana bionica, potrivit unor informatii ale unitatii sanitare din Targu Mures.
Proteza va putea fi montata pacientilor carora le-a fost amputat bratul in urma unor accidente sau a unor boli cronice.
Spre deosebire de protezele „clasice”, bratul artificial este controlat de creier si poate executa cele mai delicate miscari. Operatia se realizeaza la o clinica privata din Targu Mures, iar costul unei astfel de proteze Hi-Tech, facuta in Scotia, poate ajunge pana la 40.000 de euro.
Potrivit specialistilor, bratul artificial poate ridica un card si il poate introduce in bancomat, sau poate lucra la tastatura unui computer, pentru ca degetele pot fi folosite independent.
Primul roman care va avea, in curand, mana bionica este un tanar de 29 de ani din Piatra Neamt, care si-a pierdut mana in urma cu trei ani, dupa ce s-a electrocutat. Acum are o proteza obisnuita, dar spera sa adune banii necesari si, pana la finele anului, sa ii fie montat bratul Hi-Tech.
Mana bionica functioneaza pe baza unor senzori care sunt in contact cu pielea. Cand omul isi foloseste muschii ramasi din bratul amputat, el transmite un semnal mainii bionice, care le transforma in impulsuri electrice. Apoi, cu ajutorul a cinci motorase, degetele artificiale pot fi miscate aproape la fel ca in cazul unei maini umane.
Pacientii au ocazia sa aleaga culoarea protezei. Cei mai multi opteaza pentru o proteza transparenta, astfel ca toata lumea sa vada ca au brat Hi-Tech.
In Romania, proteza poate fi un lux, intrucat costa intre 15 si 40 de mii de euro, iar Asigurarile nu deconteaza un astfel de dispozitiv.
Bratul bionic a inceput sa fie comercializat in lune in iulie 2007, iar pana acum au beneficiat de acest dispozitiv peste 200 de persoane, printre care si soldati americani pe care razboiul din Irak i-a lasat invalizi.
Iza M.