Burse pentru formarea de specialisti in domeniile de interes UE
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, instituirea burselor „Titu Maiorescu” pentru efectuarea unor studii de masterat, doctorat sau stagii cercetare in strainatate, necesare formarii de specialisti in domeniile de interes ale Uniunii Europene. Bursele se instituie pe o perioada de 5 ani consecutivi, incepand cu 2008.
Se vor acorda, anual, 250 burse „Titu Maiorescu”, cu durata de trei luni, pentru domeniile: administratie europeana, politica regionala, institutii europene si legatura cu institutiile nationale, drept european, justitie si afaceri interne, agricultura/politici agricole, politica in domeniul transporturilor, politica industriala si de intreprindere, dreptul societatilor comerciale, politica in domeniul concurentei, politici sociale si de ocupare a fortei de munca, politici in domeniul sanatatii, energie, politici de mediu in Uniunea Europeana, bugetul Uniunii Europene, managementul fondurilor de coeziune si structurale, managementul proiectelor (PCM – Project Cycle Management), societatea informationala in Uniunea Europeana, specializari pe domenii de aquis – statistica (EUROSTAT) si piata interna, politici educationale, multilingvism.
Pentru obtinerea unei burse „Titu Maiorescu”, solicitantii trebuie sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania, absolventi de studii universitare de lunga durata si studenti la masterat sau doctoranzi in institutii de invatamant romanesti acreditate. Mai pot beneficia de aceste burse, in cazul in care indeplinesc primele doua conditii, detinatorii titlului de doctor in stiinte si personalul incadrat in institutii si autoritati publice sau in alte institutii de drept public din
Romania.
Bursele vor fi finantate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) iar institutia responsabila de selectarea si finantarea bursierilor, din bugetul alocat de MECT, va fi Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate.
Fiecarui bursier i se va acorda suma de 1000 EUR, lunar, pe perioada stagiului si ii vor fi asigurate cheltuielile de transport international pana la locul de stagiu si retur, o singura data.
Bursierii vor fi selectati prin concurs national, pe baza unui regulament aprobat prin ordin al ministrului Educatiei, care va fi elaborat in 30 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ privind instituirea burselor „Titu Maiorescu”.
Plecarea la studii in strainatate are loc pe baza de contract, printre clauzele acestuia numarandu-se obligatia bursierului ca, la intoarcerea in tara, sa desfasoare in institutia de unde provine, timp de 3 luni, o activitate de aplicare a cunostintelor dobandite, in caz contrar impunandu-i-se plata cheltuielilor aferente stagiului de bursa.
Decizia de instituire a burselor „Titu Maiorescu” a fost necesara ca urmare a faptului ca perioada de acordare a unor burse similare, „Nicolae Titulescu”, a expirat la sfarsitul anului 2007.