Comerciantul de incaltaminte LEONARDO face cu greu fata crizei

Comerciantul de incaltaminte LEONARDO face cu greu fata crizei

0 235

Comerciantul de incaltaminte “Leonardo” a fost ani buni lider pe piata romaneasca prin produsele accesibile ca pret si intotdeauna in pas cu moda pe care le comercializeaza. Din pacate, criza economica mondiala a stricat afacerile in toate domeniile, motiv pentru care marele retailer national a fst nevoit sa inchida nu mai putin de 20 dintre magazinele sale din tara.
Florin Panea, proprietarul Leonardo, este destul de ingrijorat, scrie BUSINESS Magazin. Nu ii place cum a inceput 2009.
Pentru prima oara in istoria de 15 ani a companiei, Florin Panea a simtit si nevoia de ajutor si a angajat in acest sens compania de consultanta in management Ensight Management Consulting pentru a-i face o analiza a afacerii din exterior.
Comerciantul de incaltaminte si marochinarie si-a asigurat pozitia de lider pe piata autohtona de moda nu doar ca volum de vanzari, ci si in termeni de numar de magazine.
Leonardo a fost, in ultimii doi ani, printre primii comercianti care inchiriau spatii in orice centru comercial construit in Romania, dar si pe arterele cu potential de shopping din marile orase.
In spatele analizei sta insa nevoia unui proces strict de restructurare, de crestere a eficientei si de schimbare a filozofiei de vanzare, dupa cum recunoaste proprietarul Leonardo: “N-am fost nici noi ocoliti de consecintele crizei. Incepand cu a doua jumatate a lui 2008, am observat un declin al vanzarilor, iar preocuparea principala acum este reducerea cheltuielilor”.
Alte solutii la care se gandeste Panea vizeaza reduceri de personal in randul celor peste 3.000 de angajati, renegocierea chiriilor, selectia si renuntarea la aproape jumatate din cei 120 de furnizori cu care lucreaza, plus “promotii agresive cu reduceri substantiale, avand in vedere sensibilitatea la pret a pietei romanesti”.
Cu o cifra de afaceri de 159 de milioane de euro in 2008, Leonardo are la ora actuala peste 200 de magazine in Romania, Ungaria, Bulgaria si Republica Moldova, dintre care mai bine de 40 au fost deschise numai in ultimul an.
In ceea ce priveste vanzarile pentru acest an, Florin Panea si-a conceput doua scenarii: primul vizeaza o stagnare, caz in care va continua investitiile in cateva noi magazine, iar al doilea presupune scaderi ale afacerilor cu circa 10%, ceea ce ar duce oricum si la reducerea cheltuielilor si la disponibilizari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.