Sefii Brasovului se urasc si la sol si in aer
In chiar ziua desantului ministerial pedelist de la Bucuresti la Brasov, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a organizat o conferinta de presa de parare a efectului vizitei. Ministrul Economiei, Adriean Videanu si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, au vorbit sub Tampa despre Tronsonul de autostrada Brasov-Comarnic – pentru construirea caruia urmeaza sa se aleaga foarte curand consortiul care va executa lucrarea, despre podul de la Darste, despre ocolitoarea mare a Brasovului. Dar cei doi ministri nu au uitat sa se exprime sceptic in legatura cu utilitatea si oportunitatea construirii Aeroportului International de la Ghimbav. Reactie de asteptat din partea actualilor guvernanti si motivul pentru care seful Judetului Cancescu a iesit din nou la rampa cu subiectul, anticipand umorile negative ale puterii – de orice fel ar fi ea – fata de investitii derulate de opozitie la Brasov.
Nu ca ar fi fost neaparat nevoie, dar pozitiile celor doi lideri de la Brasov – primarul Scripcaru si presedintele CJ Cancescu – apar inca o data in splendoarea penibilului si infantilismului razbunator care ii anima de atata vreme. Fiecare dintre ei a jubilat cand maharii de la Bucuresti veniti la Brasov le sustineau vocal opozitia fata de celalalt. O faceau si cand nu se prezentau fizic aici, prin sprijinirea financiara a proiectelor unuia si ignorarea desavarsita a programelor de investitii ale celuilalt.
Presedintele Cancescu a jubilat adanc la atitudinea fostului ministru Orban de a ingropa in sertarele ministerului solicitarea de finantare a ocolitoarei Brasovului, trimisa de primarul orasului. Municipalitatea a realizat din fonduri proprii investitia pana in stadiul in care se afla in prezent, avand acum promisiunea ferma ca lucrarea va continua din banii ministerului. Este randul edilului Scripcaru sa ricaneze la adresa dusmanului local, cand ministrii Berceanu si Videanu se declara sceptici in privinta sanselor de realizare a aeroportului. Pe Berceanu il deranjeaza lungimea pistei de aterizare, din care ar vrea sa mai scurteze, iar lui Videanu i se pare ca viitorul aeroport s-ar dovedi eficient doar pentru zboruri cargo, nicidecum la incarcarea pe care o preconizeaza initiatorii proiectului. Ambii ministri cred ca viitoarea autostrada care va lega Brasovul de Bucuresti – la fel de eventuala acum ca si aeroportul – va face inutila ultima investitie.
Brasovul pare ca este afectat insa de aceleasi probleme la nivel rutier si aerian. Rolul ciobanului care a blocat multa vreme demararea investitiei „Aeroportul” este jucat acum de cetateanul pus in posesie de instanta la piciorul pasajului de la Darste, un obiectiv esential pentru legarea Brasovului la DN1. Pana cand exproprierea de utilitate a rezolvat situatiile, ura dintre seful orasului si cel al judetului a fost alimentata din plin.
Meciul Scripcaru-Cancescu se duce la paritate: fiecare poate fi sigur ca celalalt a transpirat abundent cand investitiile pe care le sustine au fost periclitate. Chiar si cand e vorba de conflicte funciare, cei doi sunt angajati intr-o infruntare aeriana cu pozitii schimbatoare. Din inaltul cerului, unde plutea cu proiectul aeroportului, Cancescu este adus la sol de amenintarea ca nu va obtine fonduri pentru lucrare si de voalata opozitie ministeriala pedelista. Scripcaru tocmai a decolat spre al noualea cer, dupa ce a obtinut promisiunea finantarii ocolitoarei si unda verde pentru deblocarea diferendului de la pasajul Darste. Noul looping le-a inversat din nou pozitiile.
Trist este ca, din acrobatiile lor aproape imponderabile, nu se vede bine daca Brasovul e aerian sau terestru.
Vifor Rotar