Se pot consuma mieii fara cercei?

Se pot consuma mieii fara cercei?

0 237

Se pot consuma miei fara cercei?
Comertul cu miei in perioada Sarbatorilor Pascale ar putea fi afectat de lipsa cerceilor de identificare din teritoriu, a declarat, pentru Agerpres, Valeriu Tabara, presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, fost ministru al agriculturii.
Crescatorii de ovine se plang de faptul ca mieii nu au voie sa paraseasca fermele, daca nu au fost identificati prin intermediul crotaliilor (cercei prinsi de urechi) si nu vor putea sa isi vanda animalele in perioada Sarbatorilor Pascale.
„Pentru prima identificare cred ca ar fi nevoie de un milion de cercei. In prezent, din discutiile pe care le-am avut cu presedintele ANSVSA, cred ca au ajuns la nivel central circa doua milioane de crotalii de la firma franceza care fabrica acesti cercei, dar inca nu au fost trimise in teritoriu. Daca mieii fatati la inceputul acestui an nu vor fi individualizati, ciobanii nu isi vor putea putea vinde mieii”, a spus Tabara.
Acesta a precizat ca deputatii pregatesc un proiect de act normativ pentru reglementarea situatiei privind identificarea ovinelor, deoarece crescatorii nu pot obtine nici subventiile de la stat, daca animalul nu a fost identificat si inregistrat. Pentru a putea fi vandute pe piata externa, identificarea ovinelor trebuie sa se faca prin intermediul a doua crotalii, conform legislatiei UE.
„Firma care produce crotalii a primit acest contract exclusiv prin atribuire directa, nu prin licitatie, in anul 2001, si acum a trimis cantitati mai mari de cercei pentru identificarea porcinelor in detrimentul celorlalte specii, desi din exporturile de ovine si de carne de ovine au fost obtinute cele mai mari venituri”, a spus parlamentarul roman.
Potrivit sursei citate, in 2008, dintr-o suma totala de 848 milioane euro obtinuta din exportul de carne si animale vii, aproape jumatate, circa 400 milioane euro, au provenit din vanzarile pe piata externa de ovine vii si carne de ovine.
„Am inceput sa exportam si carne de miel si de oaie, nu numai animale vii, pentru ca avem deja omologate in jur de 4-5 abatoare. In general, in perioada sarbatorilor pascale sunt valorificati in jur de trei milioane de miei, din care un milion pe piata interna, iar restul la export”, a spus Tabara.
Pentru anul acesta, fostul ministru al agriculturii considera ca preturile la carnea de miel vor fi comparabile cu cele din 2008 pentru ca exista oferta destula pe piata, iar, din cauza crizei, preturile nu vor creste semnificativ.
In 2008, in perioada Sarbatorilor Pascale au fost sacrificati in Romania in jur de 3- 3,5 milioane de miei, un numar aproape similar cu cel din 2007( 3,3 milioane capete). Carnea de miel in viu la crescatori a fost de 8-9 lei/kg fata de 7,5 lei in 2007, iar carnea de miel in carcasa intre 18 si 21 lei/kg, comparativ cu 15 lei/kg in 2007.
In perioada sarbatorilor pascale, Romania a importat circa 970 tone de miei in viu, exportand insa in jur de 24.800 tone.
Consumul mediu de carne de oaie si de capra, in Romania, se ridica la 2 – 2,1 kg/locuitor, mai mic decat cel din tarile UE, unde se consuma circa 2,8 kg.
Pentru finele lui 2008, efectivul total de ovine si caprine a fost estimat la peste 10 milioane capete.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.