PE cere un salariu minim de 60% din salariul mediu UE

PE cere un salariu minim de 60% din salariul mediu UE

0 273

PE cere un salariu minim de 60% din salariul mediu UE

Un raport adoptat cu o larga majoritate de catre Parlamentul European abordeaza promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei, inclusiv a saraciei infantile in Uniunea Europeana. In anul 2005, 78 de milioane de persoane se aflau la limita saraciei din punctul de vedere al veniturilor (16% din populatia UE-25).
O parte semnificativa din populatia Uniunii ramane in continuare exclusa din punct de vedere social, iar „saracia extrema si excluziunea sociala constituie o incalcare a tuturor drepturilor omului”.
In fiecare zi aproape 1,8 milioane de persoane sunt gazduite in adaposturile specializate pentru persoanele fara locuinta, 10% dintre europeni locuiesc intr-o gospodarie in care nimeni nu lucreaza, somajul de lunga durata se apropie de 4%, 31 de milioane de lucratori, adica 15% au salarii foarte mici, 8% dintre lucratori, adica 17 milioane, desi au un loc de munca, traiesc in saracie din punctul de vedere al veniturilor, proportia abandonului scolar depaseste 15% si „decalajul digital” este resimtit in continuare (44% dintre cetatenii UE nu au cunostinte informatice si nici aptitudini de utilizare a internetului).

Un venit minim de 60% din salariul mediu UE
In raportul elaborat de Gabriele Zimmer (GUE/NGL, Germania) se solicita statelor membre, care nu detin o schema de venit minim, sa introduca masuri legislative care sa asigure un salariu minim, „acesta fiind un element integral al incluziunii active”. Sistemele cu un venit minim corespunzator sunt o cerinta esentiala pentru o Uniune Europeana care are la baza dreptatea sociala si sanse egale pentru toti.
Deputatii din cadrul comisiei parlamentare invita Consiliul sa aprobe un obiectiv european privind salariile minime (stabilite prin legi, conventii colective de munca la nivel national, regional sau sectorial), care sa prevada o remuneratie egala cu cel putin 60% din salariul mediu respectiv (national, sectorial, etc.) si, in plus, sa stabileasca un calendar privind data realizarii acestui obiectiv de catre toate statele membre.
Totodata statele membre ar trebui sa garanteze un venit minim corespunzator pentru perioadele de somaj sau cele intre angajari, acordandu-se o atentie speciala categoriilor de femei care au responsabilitati suplimentare.
Reducerea saraciei infantile cu 50% pana in 2012
Deoarece saracia infantila si privatiunile cu care se confrunta copiii constituie o incalcare a drepturilor fundamentale ale omului, deputatii solicita statelor membre sa reduca cu 50% saracia infantila pana in 2012. O astfel de reducere ar trebui sa fie cuantificata prin utilizarea unor indicatori care nu sunt exclusiv de natura economica, ca un prim angajament in vederea eliminarii saraciei infantile. Acesti indicatorii ar trebui sa ia in considerare in special copiii proveniti din familii care traiesc in conditii de saracie extrema.
Familiile, in special cele numeroase, trebuie sa beneficieze de venituri suficiente pentru a asigura copiilor conditii de locuit si de hrana, precum si accesul la servicii medicale, sociale si educationale decente, in vederea unei dezvoltari armonioase atat din punct de vedere fizic, cat si din acela al personalitatii.
Sisteme preventive de detectare a situatiilor critice
Statele membre ar trebui sa instituie sisteme preventive de detectare a situatiilor critice precum pierderea iminenta a locuintei de catre parinti, abandonul scolar brusc al copiilor sau cazurile de abuz carora parintii le-au fost victime in timpul propriei copilarii. Totodata statele membre ar trebui sa duca o politica activa care sa vizeze prevenirea abandonului scolar al copiilor prin intermediul unor mecanisme de sprijin pentru grupurile supuse riscurilor.
Un angajament european pentru eliminarea problemei persoanelor fara adapost
Potrivit solicitarii deputatilor europeni, Consiliul UE ar trebui sa adopte un angajament european pentru eliminarea, pana in 2015, a problemei persoanelor fara adapost care traiesc pe strada si statele membre ar trebui sa dezvolte politici integrate pentru a garanta accesul la locuinte de calitate si la preturi rezonabile pentru toti. In plus, se solicita statelor membre sa elaboreze „planuri de urgenta pentru iarna”, in cadrul unei strategii mai cuprinzatoare privind persoanele fara adapost, precum si sa infiinteze agentii avand drept misiune oferirea de locuinte si accesul la acestea pentru grupurile care se confrunta cu discriminari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.