Romania protestelor sociale
Romania se confrunta cu un risc ridicat de proteste sociale, pe fondul crizei economice internationale, iar stabilitatea politica poate fi in pericol, potrivit unui raport al Economist Intelligence Unit (EIU).
„Situatia economica si cresterea somajului majoreaza spectrul turbulentelor sociale din Romania, tara a carei iesire din comunism a fost cea mai violenta din Europa de Est, cu exceptia fostei Iugoslavii, care a cunoscut episoade de revolte politice violente in anii ’90, conflicte interetnice, demonstratii violente si proteste ale sindicatelor, care au presupus inclusiv blocarea soselelor si cailor ferate. Turbulentele au fost notabile in perioade de declin economic, respectiv in 1990-1992 si 1996-1999”, se arata in raportul EIU.
Potrivit evaluarii institutiei, Romania se plaseaza pe locul 66 din 165 intr-un top al statelor cu cel mai ridicat risc de a se confrunta cu proteste sociale. Indicele instabilitatii politice obtinut de Romania a fost de 6,4 puncte, cel mai bun scor, de 1,2 puncte, fiind atribuit Norvegiei (locul 165), iar cel mai slab, de 8,8 puncte, statului Zimbabwe (locul intai).
Dintre statele care au aderat la UE in 2004 si 2007, riscuri mai ridicate de proteste sociale decat in Romania se intalnesc Estonia si Letonia, ambele situate pe locul 55.
Pe de alta parte insa, mai bine plasate decat Romania sunt Ungaria si Lituania (locul 82), Bulgaria (86), Slovacia (98), Polonia (136), Cipru (142), Slovenia (150) si Cehia (153).
Dintre statele analizate, 27 sunt considerate ca fiind extrem de riscante din punctul de vedere al riscurilor legate de proteste sociale, printre acestea regasindu-se si trei tari est-europene: Republica Moldova, Ucraina si Bosnia-Hertegovina.
Alte 18 state din regiune se afla in categoria celor cu riscuri ridicate. Pe langa Romania, in acest grup se afla statele baltice, cele balcanice si tarile din Comunitatea Statelor Independente.
Analistii noteaza ca implementarea unor masuri de stimulare fiscala nu este posibila in majoritatea statelor est-europene, intrucat multe dintre acestea au nevoi uriase de finantare, ca urmare a nivelurilor deficitului de cont curent, iar cele care au acorduri cu FMI trebuie sa aiba programe de austeritate fiscala.
Pana in prezent doar doua Guverne au fost indepartate ca urmare a crizei, in Islanda si Letonia, insa, pe masura ce problemele economice se adancesc, unele incidente se vor transforma, pe plan global, nu doar in Europa de Est, in probleme serioase pe termen lung, precum rebeliuni armate, conflicte civile si, poate chiar razboaie, avertizeaza analistii EIU.
O alta problema luata in discutie se refera la comertul international care, in opinia EIU, va cunoaste in acest an o contractie de 3,5%, comparativ cu anul trecut, iar fluxul de capital catre statele in curs de dezvoltare ar putea cobori la 165 de miliarde de dolari, fata de peste 900 de miliarde de dolari in 2007.
Datele Organizatiei Internationale a Muncii, incluse in raportul EIU, arata ca numarul de someri va creste cu 30-50 de milioane de persoane in acest an, comparativ cu 2007.