Exigenta parintilor si practici obsesive la copii

Exigenta parintilor si practici obsesive la copii

0 253

Exigenta parintilor poate sa-i determine pe copiii sa dezvolte obsesii in legatura
cu pasiunile lor, acestia ajungand sa puna hobby-urile mai presus de scoala, munca, prieteni sau familie, potrivit unui studiu publicat in Journal of Personality.
Cercetatorii canadieni de la Universitatea din Montreal, autorii acestui studiu, au descoperit o asociere intre perseverenta intr-o activitate de tip hobby si exigenta parintilor dupa ce au intervievat aproape 600 de copii si adulti, informeaza dailymail.co.uk.
Cei intervievati aveau varste cuprinse intre 6 si 38 de ani si, in timpul liber, practicau activitati precum cantatul la saxofon sau la pian, inotul sau schiatul, ca incepatori sau experti.
Cercetatorii au descoperit ca acei copii care au parinti exigenti prezinta mari probabilitati de a dezvolta obsesii in legatura cu pasiunile lor si nevoia de a excela in activitatea practicata. Acest lucru se intampla fie pentru a obtine o doza mai mare de afectiune din partea parintilor, fie pentru a scapa de presiunea pe care acestia o exercita.
„Cu cat parintii exercita mai mult control, cu atat este mai greu pentru un copil sa aiba o pasiune echilibrata pentru o activitate”, spune Genevieve Mageau, autoare a studiului. „Tinerii care au o atitudine echilibrata (fata de hobby, n.r.) au avut parinti sau un anturaj de la care au primit sprijin, in timp ce aceia cu o pasiune obsesiva au fost crescuti intr-un mediu ostil”, precizeaza aceasta.
Concluziile studiului vin in sprijinul ideii ca parintii ambitiosi le fac rau copiilor, determinandu-i pe acestia sa isi stabileasca obiective nerealiste.
Anul trecut, Vicky Tuck, directorul Cheltenham Ladies’ College, din Marea Britanie, a lansat un avertisment cu privire la stresul si anxietatea provocate de parintii care tind sa controleze toate aspectele vietii copiilor lor, impulsionandu-i sa reuseasca in toate domeniile, de la sport la muzica. Iar tinerii care nu reusesc sa atinga obiectivele stabilite de parintii lor devin nefericiti si au o copilarie mai scurta.
Insa aceasta teza nu este in mod absolut adevarata, un alt studiu demonstrand ca acei copii care au un program incarcat cu activitati de petrecere a timpului liber sunt mai fericiti, mai sanatosi si mai isteti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.