Din plantele toamnei – Fierea pamantului

Din plantele toamnei – Fierea pamantului

0 308

Gentiana asclepiadea este din aceeasi familie cu Gentiana lutea (ghintura), fiind cunoscuta sub denumirea populara de fierea pamintului. Fierea pamantului sau frigurica, se numara printre cele mai puternice plante romanesti cu efect detoxifiant si febrifug. Planta are frunze oval-alungite si flori albastre, sub forma de cupe. In scopuri terapeutice, de la fierea pamintului se recolteaza doar radacinile, care sint subtiri si alungite, galben-portocalii. Acestea se spala in curent de apa, apoi se usuca in locuri bine aerisite.
In combaterea dischineziei biliare (fiere lenesa) dar si contra indigestiei si gastritei hipoacide, se foloseste o combinatie din tinctura de radacina de fierea pamintului si tinctura din radacina de angelica, in parti egale, din care se iau 1-2 lingurite diluate cu putina apa, inainte de fiecare masa. De altfel, radacina de fierea pamintului este indicata in tot ceea ce inseamna boli hepato-biliare (insuficienta hepatica, hepatita, ciroze hepatice), efectul fiind de normalizare a activitatii ficatului si veziculei biliare. In tratamentul acestor boli este utilizata, mai ales, pulberea obtinuta din radacina uscata si apoi data prin risnita de cafea, cite 1 lingurita de 3 ori/zi, pe stomacul gol. Se tine citeva minute sub limba si apoi se inghite cu apa. Pulberea se pastreaza in borcane inchise ermetic, dar nu mai mult de 2 saptamini, pentru ca se oxideaza.
O alta intrebuintare a remediilor din radacina de fierea pamintului este in cazul parazitozelor intestinale (viermi intestinali). Se foloseste tinctura, care, odata ajunsa in intestine, paralizeaza organismele parazite, accelerind in acelasi timp procesul de eliminare a lor. Tinctura se prepara din 20 linguri pulbere de radacina, care se pun intr-un borcan in care se adauga rachiu tare de cereale sau alcool alimentar de 96? indoit cu apa. Alcoolul trebuie sa acopere pulberea din borcan. Se amesteca bine si se lasa la macerat 14 zile. Se ia 1 lingurita de tinctura diluata in putina apa, de 3 ori/zi.
Ceaiul din radacina de fierea pamintului este considerat in fitoterapie unul dintre cele mai puternice remedii naturale pentru eliminarea toxinelor din organism, prin urina si fecale.
Se pun la macerat, timp de o noapte, 2 lingurite pulbere intr-o cana cu apa, dimineata se strecoara iar planta ramasa se fierbe 5 minute cu o alta cana de apa. Se amesteca cele doua extracte, iar preparatul obtinut se bea pe stomacul gol, indulcit cu miere, deoarece este foarte amar. In curele de dezintoxicare mai puternice, necesare in cazul unor boli mai grave, se beau pina la 4 cani/zi. O cura dureaza, de regula, timp de 14 zile.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.