Lecturi infidele la Targul de carte si muzica
Targurile de carte sunt nu doar mici – sau mari, daca ne gandim la Frankfurt sau Leipzig – temple ambulante in care cuvantul scris este venerat de cititorii adulatori, buni cunoscatori de titluri si autori. Sunt si sediul intalnirii cu nume de scriitori si edituri de care poate n-ai auzit, desi te consideri edificat asupra pietei publicistice nationale. Recent incheiatul Targ de carte si muzica de la Brasov, in organizarea SC Libris si a partenerilor sai, a fost prilejul unei astfel de intalniri.
Un cititor interesat de presa are pretentia ca poate sa recunoasca numele unui autor tiparit de editurile romanesti, unele consacrate, precum Humanistas, Polirom, Curea Veche, etc, altele infiintate de curand, dar care cunosc o ascensiune fulgeratoare, cum sunt Adevarul sau Jurnalul National, sustinute puternic de trusturile din spatele lor. In Aula Universitatii Transilvania, care a gazduit a sasea editie a Targului de la Brasov, standurile Adevarul si Jurnalul au fost, cred, cele mai calcate de public, rodul campaniilor de presa aproape agresive duse de cele doua trusturi media pentru a-si promova cartile pe care le tiparesc. In aglomeratia din Aula, plasele imprimate cu emblemele celor doua concernuri de presa erau cel mai des intalnit bagaj din mana brasovenilor veniti sa-si ia portia de lectura. Muntii de carti pe care cele doua edituri le-au adus la targ s-au epuizat dupa asaltul cititorilor avizi. Dovada ca, fie gustul pentru carte s-a intetit in vremuri de criza, fie audienta este foarte receptiva la indemnul de a se conforma trendului care-ti cere musai sa ai anumite carti in biblioteca. Baietii care au gandit mesajele campaniei sunt fie foarte isteti, fie foarte la curent cu subtirimea rafturilor de carti din bibliotecile romanesti. Pentru ca, sa recunoastem, cartile de o impecabile calitate grafica despre care Adevarul ne spune ca trebuie sa le avem in casa ar fi trebuit sa le posedam inainte sa le reediteze ei. Dar au facut-o si – se pare – cu succes enorm la public, indiferent de motivatiile acestuia din urma de a le cumpara.
Dar la Targ au venit edituri despre care – spun cu jena – n-am auzit si am vazut titluri despre care – la fel de jenat – nu stiam. Asa ca perindarea printre standuri a fost mult mai interesanta decat consultarea saptamanala a rafturilor celor cateva librarii din oras. Am vazut carti bune, tomuri superbe, harti ludice – cu exploratori, descoperiri, obiective turistice – tiparite de Editura Art, pe care orice copil – dar si adultii – ar vrea sa le aiba atarnate de perete, ca sa se desfete cu bogatie de desene si informatie.
Fie ca citesc sau doar isi mobileaza bibliotecile cu noile piese la moda, brasovenii au venit masiv la intalnirea cu cartea si muzica de la Targul Libris.
Vifor Rotar