Spatiul Schengen, Opozitia despre amanarea aderarii

Spatiul Schengen,
Opozitia despre amanarea aderarii

0 254

Este cunoscut faptul ca Franta si Germania cer oficial amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, declarand ca o astfel de aderare ar fi „prematura” daca s-ar produce in martie 2011, potrivit unei scrisori adresate comisarului pentru afaceri interne.
In afara de cunoscuta declaratie de presa adresata romanilor de Traian Basescu au aparut si reactii ale opozitiei.

Antonescu despre: Un esec al lui Basescu, dar si al lui Baconschi
Liderul PNL Crin Antonescu a sustinut marti ca solicitarea oficialilor francez si german pentru amanarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen reprezinta dovada esecului personal al presedintelui Traian Basescu, dar si al ministrului de Externe si al PDL.
„Domnul care ne e presedinte nu numai ca nu e capabil sa se achite de obligatiile directe si de responsabilitatile directe pe care i le prevede Constitutia, dar pe deasupra se arata incapabil sa recunoasca un esec si sa-si asume o responsabilitate. A da vina din nou pe CSM, pe Parlamentul care oricum are o majoritate pedelista este chiar inacceptabil. Sa fie foarte limpede: acesta este un esec personal al presedintelui Romaniei prin prisma atributiilor sale de politica externe, al Ministerului de Externe si al ministrului de Externe, domnul Baconschi, si este un esec al PDL, al majoritatii care conduce Romania”, a sustinut Antonescu, intr-o interventie la Antena 3.
Liderul PNL a criticat plecarea lui Vasile Blaga din fruntea MAI, apreciind activitatea acestuia pe chestiunile legate de Schengen. Potrivit lui Antonescu, Blaga a fost inlaturat „din ratiuni si intrigi interne de partid ale lui Traian Basescu”.
Liberalul a sustinut ca presedintele nu ar trebui sa caute o vina in alte parti si a comentat ca seful statului „a facut declaratii care in mod explicit au deranjat cancelariile occidentale, apropo de cetatenia in masa data din considerente electorale tuturor celor din Republica Moldova”.
„Cancelarul Merkel, presedintele Sarkozy nu s-au intalnit nici cu CSM-ul, nici cu parlamentari, s-au intalnit cu presedintele Romaniei si presedintele Romaniei nu a fost capabil – si el, si ministrul sau de Externe – sa garanteze si sa asigure politic intrarea in Schengen a Romaniei”, a conchis Antonescu.

Ponta: Amanarea pe Schengen are legatura cu incapacitatea lui Basescu
Presedintele PSD, Victor Ponta, sustine intr-un comunicat de presa ca pozitia exprimata de Franta si Germania prin ministrii de interne reprezinta un „esec” care are legatura directa cu incapacitatea lui Traian Basescu de a sustine o politica externa „corecta”,”eficienta” si „in interesul Romaniei”.
„Am luat act cu dezamagire de decizia autoritatilor franceze si germane de a cere, in mod oficial, amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, programata pentru martie 2011. Conform evaluarilor de pana la acest moment, Romania si-a respectat angajamentele. Cererile adresate de cele doua state catre Comisia Europeana nu sunt corecte si nu tin cont de pasii facuti de Romania pentru a indeplini criteriile de aderare la Spatiul Schengen”, spune Ponta intr-un comunicat remis NewsIn.
El precizeaza ca prin faptul ca nici Franta, nici Germania nu fac referire la criteriile tehnice, dar aduc in discutie alte probleme, care sunt avute in vedere de MCV al Uniunii Europene, confirma ca decizia de aderare la Spatiul Schengen este una politica. „Chiar si asa, amintesc insa faptul ca Parlamentul European – singura institutie in care am reusit sa contribuim la lobby-ul romanesc pe acest subiect – a dat un aviz de principiu favorabil respectarii calendarului initial convenit pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. PSD a sustinut procesul de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen chiar si din opozitie, votand legile necesare pentru acest obiectiv. De altfel, Partidul Socialist European a continuat sa fie principalul sustinator al Romaniei in plan european si dupa aderarea de la 1 Ianuarie 2007”, mai afirma liderul PSD.
Totusi, Ponta precizeaza ca sansa Romaniei de a adera la spatiul Schengen in primavara anului 2011 „nu este in totalitate ratata, iar eforturile pentru a atinge acest obiectiv nu trebuie intrerupte”. „In acest moment, eforturile diplomatiei romane, incepand cu cel mai inalt nivel, sunt decisive pentru a reusi atingerea tintei propuse. Din pacate, Romania este pusa in cateva luni sa recupereze handicapul instituit in ultimii ani in politica externa, ceea ce se poate dovedi un lucru extrem de dificil. PSD vrea sa le multumeasca celor cinci sefi de guverne social-democrati si socialisti din Europa precum si grupului socialistilor europeni, care au fost de partea Romaniei in acest demers”, mai sustine presedintele PSD.
„In acelasi timp, atragem atentia ca, cel mai probabil, s-a ajuns la aceasta decizie politica doar ca urmare a lipsei de seriozitate si de diplomatie de care a dat dovada Traian Basescu in relatia sa directa cu liderii Nicolas Sarkozy si Angela Merkel, ambii politicieni de dreapta. Semnalul politic transmis este clar si este regretabil, cu atat mai mult cu cat conditiile tehnice au fost respectate. Acest esec are legatura directa cu incapacitatea lui Traian Basescu de a sustine o politica externa corecta, eficienta, in interesul Romaniei, chiar in relatia directa cu liderii de dreapta ai tarilor care, astazi, ne transmit acest semnal”, a mai precizat Ponta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.