Dobanda FMI cca. 3,5 la suta

Dobanda FMI cca. 3,5 la suta

0 222

Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI la Bucuresti a declarat pentru HotNews.ro ca dobanda care va fi aplicata imprumutului de 12,95 miliarde de euro va fi de circa 3,5%. In acelasi timp, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI a declarat pentru HotNews.ro ca dobanda care va fi solicitata de Comisia Europeana pentru prima transa a imprumutului va fi, cel mai probabil, cea practicata acum pe piata, adica de 2-2,5%.
Pachetul financiar acordat Romaniei are o perioada de gratie de 24 de luni dupa care va trebui rambursat intr-o perioada de 3, pana la 5 ani.

Mihai Tanasescu:
„FMI detine propriii bani, deci nu este nevoie sa se imprumute pe piata si apoi sa dea acesti bani, ei provin de la actionari. Pe de alta parte, Comisia Europeana nu detine acesti bani. Ca si in cazurile precedente, Letonia si Ungaria, Comisia s-a imprumutat pe piata privata de capital la dobanda pietei din acel moment. La tragerea unei transe, banii se atrag de pe piata si se dau tarii care are nevoie.
Daca sunt mai multe transe, de fiacera data va repeta acest mecanism. Dobanda pietei este cea pe care o stim, la ora actuala este sub 2%, probabil ca se mai adauga cateva <> dar care nu o cresc semnificativ.
La nivelul pietei de astazi este pe undeva intre 2 si 2,5%. Piata va fi cea care va dicta dar nu cred ca vor exista modificari semnificative in lunile urmatoare.”

Jeffrey Franks:
„Rata dobanzii FMI este bazata pe dobanzile practicate la nivel mondial plus o anumita marja. Iar aceasta marja depinde de cat de mult imprumuta o anumita tara. In cazul Romaniei, anticipam ca rata dobanzii va fi de circa 3,5%, dat fiind ce se intampla pe piata internationala in acest moment. Este o dobanda modesta.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.