PE cere SUA eliminarea vizelor pentru statele UE
Un raport adoptat de Parlamentul European cere ca SUA „sa ridice regimul de vize pentru cele sase state membre UE care nu au fost incluse” in programul Visa Waiver, intre care si Romania, si „sa trateze toti cetatenii UE in mod egal pe baza reciprocitatii depline”, scrie un comunicat de presa al PE.
In raportul elaborat de eurodeputatul Francisco Jose Millan Mon (PPE-DE, Spania) referitor la relatiile transatlantice, se precizeaza ca problema eliminarii vizelor trebuie sa reprezinte pentru Comisia Europeana o prioritate a dialogului cu noua administratie americana.
Membrii Parlamentului European invita UE si SUA sa dezvolte o strategie comuna privind cele sase state din estul Europei (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Belarus), vizate de Politica europeana de vecinatate, pentru a ajunge la rezultate concrete si durabile in implementarea noului Parteneriat Estic si in Sinergia Marii Negre.
Parlamentul European saluta intalnirea la nivel inalt ce urmeaza sa aiba loc la Praga, la 5 aprilie 2009, intre presedintele american Bracak Obama si cei 27 de sefi de state si de guverne ale UE si spera ca aceasta reuniune va da un puternic impuls consolidarii relatiei transatlantice si stabilirii unei agende comune.
In raportul PE se mai precizeaza ca, pentru a imbunatati si a reinnoi cadrul relatiei transatlantice, Noua Agenda Transatlantica (NAT), care dateaza din 1995, ar trebui inlocuita cu un nou Acord Transatlantic de Parteneriat, care sa ofere relatiei o baza mai stabila si actualizata.
Noul acord ar trebui sa creeze un organ de consultare si coordonare sistematica la nivel inalt, privind politica externa si de securitate. PE recomanda ca acest organ sa fie prezidat, pentru UE, de Inaltul reprezentant pentru Politica Externa sau de vicepresedintele Comisiei Europene si, pentru SUA, de secretarul de Stat, si sa se reuneasca cel putin o data la trei luni, fara a aduce prejudicii contactelor neoficiale. Acest mecanism ar putea fi denumit Consiliul Politic Transatlantic (CPT).
Pentru realizarea unei piete transatlantice unificate pana in 2015, PE considera ca trebuie analizate obstacolele existente in calea integrarii economice si indeamna Comisia Europeana sa elaboreze o foaie de parcurs detaliata, continand aceste obstacole, care trebuie eliminate in vederea respectarii datei-tinta.
Potrivit raportului PE, Consiliul Economic Transatlantic (CET) reprezinta un important cadru de cooperare macroeconomica intre ambii parteneri si incurajeaza institutiile monetare competente sa isi consolideze coordonarea. In special in domenii precum investitiile, standardele de contabilitate, aspectele de reglementare, siguranta produselor importate si aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala, imbunatatirea cooperarii a cunoscut deja un progres semnificativ, care trebuie continuat, in opinia PE.
Raportul sustine adoptarea unor reglementari care sa garanteze competitia, sa asigure mai multa transparenta si o supraveghere efectiva a produselor, a institutiilor si a pietelor financiare, si care sa creeze modele comune de gestionare a riscului, in conformitate cu acordurile incheiate la summitul G20 din noiembrie 2008.
Deputatii europeni solicita imbunatatirea cooperarii intre organismele de supraveghere, pentru urmarirea activitatilor institutiilor financiare transfrontaliere si evitarea actiunilor intreprinse de institutiile financiare cu sediul in jurisdictii necooperante si netransparente. Ei mai cer si eliminarea „paradisurilor fiscale”.
Europarlamentarii saluta angajamentul ferm asumat de noul presedinte al SUA privind combaterea schimbarilor climatice. Potrivit raportului, UE si SUA trebuie sa incheie, la Conferinta de la Copenhaga, care urmeaza sa aiba loc in 2009, un acord ambitios pentru perioada ulterioara anului 2012, acord la care sa participe toate tarile care genereaza volume importante de gaze cu efect de sera.
Membrii PE solicita UE si SUA sa coopereze mai strans in sectorul energetic. Pe lista de prioritati ar trebui sa fie inscrise coordonarea eficienta a pozitiilor lor fata de tarile producatoare si cresterea diversitatii in materie de aprovizionare, resurse si transport. In acelasi timp, raportul mentioneaza necesitatea unei cooperari stiintifice si tehnologice mai stranse in domeniul energiei si al eficientei energetice.
Raportul PE a fost adoptat cu 503 voturi pentru, 51 impotriva si 10 abtineri.